Скучният вид спасява женските животни от сексуален тормоз
Скучният вид спасява женските животни от сексуален тормоз / ThinkStock/Getty Images

В животинското царство, за разлика от мъжките екземпляри, при женските често липсват ярки цветове и украса. Според интригуващо ново изследване, скучният вид им помага да се спасяват от нежелано ухажване и сексуален тормоз, съобщава сайтът PhysOrg.

Ако украсата на женските животни издаваше техните сексуални качества, те щяха да са обекти на постоянни набези от страна на мъжките, което може да навреди на добрата им физическа форма, обяснява Дейвид Хоскън от университета на Ексетър.

Опити с плодови мушици хвърлят светлина върху човешката сексуалност

Предишни проучвания са показали, че при женските липсва украса, защото те имат по-голяма нужда от камуфлаж или защото тя би навредила на плодовитостта им.

Известно е, че при много животински видове мъжките привличат вниманието на женските с отличителна украса, характерни цветове и петна или други форми на показност.

Жените на север имат повече сексуални партньори

Женските от друга страна стигат до неподозирани висоти, за да се покажат като непривлекателни и да се спасят от сексуален тормоз - маскират се като мъжки, местят се в зони, където има по-малко екземпляри от противоположния пол, използват анти-афродизиаци и се борят срещу нежелано чифтосване.

Източник: БТА