Община В. Търново подпомага доброволческата акция за почистване и възстановяване на паркова зона
Община В. Търново подпомага доброволческата акция за почистване и възстановяване на паркова зона / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Община Велико Търново и кметът Даниел Панов подкрепят доброволческата акция за почистване и възстановяване на стара паркова зона във великотърновския квартал „Варуша” и ще я подпомогнат.

Инициативата бе подета от двамата млади великотърновци Калоян Пейчев и Стоян Стефанов, а като доброволци се включиха и много деца, живеещи в Стария град. Доброволците бяха приети от заместник-мета проф. Георги Камарашев, който остана приятно впечатлен от проявената им гражданска съвест и активната обществена дейност. Благодарение на тях е ремонтирана и освежена беседка за почивка, която се намира над Сухата чешма.

“Чудесно е, че влагате енергията си в съграждане и опазване на градската среда във Велико Търново още от толкова ранна възраст. Нека все повече деца и млади хора взимат пример от вас, а не да тръгват по пътя на хулиганството. Не забравяйте и наблягайте на уроците в училище, вие сте бъдещето на България”, обърна се проф. Георги Камарашев към младите великотърновци. Той посети на място детската зона в квартал Варуша, придружаван от експерти по градоустройство. „Общината ще осигури необходимите строителни материали, за да бъде завършен кътът за отдих”, добави заместник-кметът проф. Камарашев.

От общинското дружество „Зелени системи” бе изпратен камион за транспортиране на събраните отпадъци при почистването на района около Сухата чешма. За подпомагане на дейността на доброволците ще бъдат набавени строителни материали – камъни, пясък, цимент, 30 квадратни метра тротоарни плочи и посадъчен материал за залесяване. Част от парковата мебел, получена като дарение от турския град Бурса, ще бъде монтирана в парковата зона над Сухата чешма.

Преди два месеца кметът на Велико Търново Даниел Панов награди Стоян Стефанов и Калоян Пейчев със Старопрестолни грамоти за будната им гражданска съвест и активната обществена дейност. След обилния снеговалеж и близо 50-сантиметровата снежна покривка младите хора напълно доброволно се включиха в почистването на труднодостъпни улици в квартал „Варуша” и на тротоари в града.