Над 530 000 дка нови гори с близо 1 милиард фиданки са залесени в Кърджалийско за близо 40 години
Над 530 000 дка нови гори с близо 1 милиард фиданки са залесени в Кърджалийско за близо 40 години / netinfo

Над 530 000 дка нови гори с близо 1 милиард фиданки са залесени в Кърджалийски на територията на РДГ за периода от 1978 година до днес. Това заяви пред Дарик дългогодишният лесовъд и заместник-директор на дирекцията, сега пенсионер, Кирил Христов по време на Празника на гората в парк „Простор”, който се провежда под надслов „Лесовъд за един ден” в рамките на Седмицата на гората.

Ветеранът-лесовъд получи професионалното признание „Лесовъд на годината” за 2015 година в началото на тази седмица, а днес пред  участниците в празника зам.-директорът на РДГ Кърджали инж. Фикри Рамаданов му връчи огромен букет и плакет на европейските педагози-лесовъди. Участниците в празника бяха поздравени от зам.-областния управител Румен Младенов, който припомни старата мъдрост, че всеки един човек трябва да засади поне едно дърво в живота си. Той каза, че ние сме хората, които трябва да опазим това богатство.

 

Като част от празника бяха проведени игри с деца със състезателен характер. Ученици от Кърджали влезнаха в ролята на лесовъди. Под формата на логически и практически игри и беседи в парк "Простор", децата от три градски училища бяха запознати на теория и на практика с работата на горските служители и значимостта на гората. Организирани бяха десетина игри, част от които със състезателен характер, за по-голяма мотивация на участниците.