Кадрите със завързани от граждански милиции в България бежанци предизвикаха шок. „Първите отговорни за това са българските власти и техният премиер", казва пред France info президентът на асоциацията „Франция - земя за убежище" Пиер Анри. „Когато властите на една страната раздават почетни грамоти на гражданите или гражданските дружинки и критикуват присъствието на мигранти, не трябва да се учудваме на нелегалните действия", казва той.

С гражданските арести се извършва престъпление

„Голяма част от европейските страни пристъпват ценностите на Съюза и подлагат под въпрос европейския проект", казва Анри и отбелязва „влошаване на положението" за последните 15 години. Той посочва, че властите в страните от Вишеградската четворка - Унгария, Чехия, Словакия и Полша, открито „заявяват расистки и дискриминационни позиции". Дания обаче прави същото със суровото си законодателство към тези, които искат да помагат на бежанците.

Български асоциации искат наказания след разпространяването на унизителни кадри, показващи легнали на земята и овързани мигранти, съобщава френската национална телевизия France TV.

Клип с граждани, задържали мигранти, разпали социалните мрежи (ВИДЕО)

В България се формират милиции, които гонят преминаващите през турската граница мигранти, а правителството осъжда тези често унизителни действия с половин уста, коментира френската телевизия.

Официално шефът на граничната полиция упреква доброволците, че „използват сила" и вършат работата на службата му. Българското правителство обаче засега не е предприело никакви действия срещу тези атаки.

Заснет в България любителски видео материал показва ареста на трима мигранти от доброволци, които връзват ръцете им зад гърба и ги държат на земята, съобщава ВВС.
Видеото е заснето в Странджа, по границата между България и Турция. Доброволческата група казва на мигрантите, които изглеждат уплашени и не оказват съпротива, да се връщат в Турция. Най-малко един от доброволците държи мачете.

Борисов: Нехуманно отношение към нелегално преминали границата ще се преследва от закона

Българските граждански дружинки предизвикаха опасения сред защитниците на правата на човека, след като в социалните мрежи бяха разпространени видео записи със задържането на нелегални мигранти от цивилни лица, предаде руската редакция на Еuronews.

„Това е незаконно", каза началникът на гранична полиция Антонио Ангелов една седмица, след като връчи сертификати за благодарност към друга група, която заловила около 20 мигранти близо до границата с Турция. Премиерът на България Бойко Борисов също изрази своята благодарност към лидера на групата в телефонен разговор. „Държавата принадлежи на всички нас, всеки, който иска да помогне като я защитава, е добре дошъл", каза той в понеделник.

БХК осъди тези награди като „неприемливи", предупреждавайки, че България рискува да се превърне „в люлка на Балканския фашизъм".

Източник: Фокус