Започна проект за занимания с футбол от най-ранна детска възраст
Започна проект за занимания с футбол от най-ранна детска възраст / Дарик Добрич
Започна проект за занимания с футбол от най-ранна детска възраст
86088
Започна проект за занимания с футбол от най-ранна детска възраст
  • Започна проект за занимания с футбол от най-ранна детска възраст

Община Добрич и Детски футболен клуб „Звездичка” – Бургас, подписаха 5-годишен договор за сътрудничество и развитие, популяризиране и утвърждаване на физическото възпитание и спорта сред деца от 4 до 10-годишна възраст. Договорът цели осъществяването на проект, съвместно с ФК”Добруджа”, за занимания с футбол от най-ранна детска възраст. Ще се ползват програмата, методиката и успешната практика на ДФК”Звездичка”, който ще организира тренировъчната и спортно-състезателната дейност.

Идеята е да се обхванат всички детски градини в Добрич, като тренировките ще се водят от треньори от ФК”Добруджа” в самите учебни заведения.  В 10 градини вече има изградени групи, в които тренират около 350 деца. Тренировките са два пъти седмично. Родителите попълват заявление, че желаят детето им да се занимава с футбол, а таксата, която се заплаща, е 16 лева за цял месец или 8 лева за половин. Вече има и записани момиченца, като за тях таксите са наполовина. Безплатни са заниманията за сираци.

Другата цел на проекта е с помощта на спорсори в детските градини да бъдат построени спортни площадки с малки размери за различни видове спорт. Компанията „Клас олио” чрез нейния представител Георги Веселинов вече заяви намерението си да финансира минимум една такава площадка. Председателят на ДФК”Звездичка” Петър Алексиев съобщи, че в Бургас има вече направени 14 спортни площадки в детските градини.

Почетен председател на ДФК”Звездичка” е бившият национал и футболна звезда от близкото минало Анатоли Нанков. „Изключително съм радостен, че тази добра идея ще се осъществи и в Добрич, благодарение на кмета Йордан Йорданов и ФК „Добруджа”, че децата ще могат от най-ранна детска възраст да практикуват футбол и да се учат на ред и дисциплина. Това е пътят, за да подобрим много неща, които бихме искали да се случват в спорта в България. За съжаление напоследък не са толкова добри нещата и трябва да се започне от някъде”, заяви Нанков.

Според договора община Добрич се ангажира да финансира с 2000 лева два турнира годишно за деца от детските градини и за ученици.

В прикачения файл чуйте още за проекта от кмета Йордан Йорданов, Петър Алексиев и Анатоли Нанков.