Саудитска Арабия - познатото зло
Саудитска Арабия - познатото зло / ThinkStock/Getty Images

Трябва ли САЩ да прекъснат връзките си със Саудитска Арабия? Въпросът възниква във връзка с неотдавнашна полемика и визитата на президента Обама в кралството. Аз съм критик на Саудитска Арабия от десетилетия, но въпреки всички проблеми смятам, че за САЩ е по-добре с този съюз, отколкото без него.

Конгресът скоро може да приеме закон, позволяващ на отделни американски граждани - роднини на загиналите на 11 септември - да съдят саудитското правителство. Някои от тези роднини настояват също правителството на Обама да огласи 28 страници от конгресен доклад за саудитската роля в атаките. Но ако САЩ лишат саудитците от имунитета, който традиционно имат чуждестранните правителства, ще станат уязвими към реципрочни действия по целия свят.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Представете си, ако правителството на САЩ бъде съдено за всяко нападение с дронове, въздушни удари, специални операции - да не говорим за война. Що се отнася до доклада, председателят на комисията за атентатите от 11 септември Филип Зеликов твърди, че 28-те страници съдържат "непроверен, суров материал" от досиета на ФБР, който "уличава хора в сериозни престъпления, но без последвало разследване, което да установи дали обвиненията са обосновани".

Смятам, че Саудитска Арабия носи значителна отговорност за разпространяването на жестока, нетолерантна и крайна интерпретация на исляма, която може директно да подхрани джихадисткото мислене. Но както отбелязва Грегъри Гоуз в предстояща статия във "Форин афеърс", историята е по-сложна.

"Саудитска Арабия изгуби контрол над глобалното екстремистко движение през 1980-те години и самият саудитски режим стана мишена на това движение след 1990-те". Така че ако САЩ бяха мишена номер едно на Ал Кайда, Саудитска Арабия беше мишена номер две.

През 1950-те години в Саудитска Арабия уахабитската версия на исляма - продукт на номадската пустинна култура, се практикуваше от незначителна група мюсюлмани - вероятно 1 до 2 процента. После дойде петролният бум и Саудитска Арабия, която се напълни с пари, разпространи тези идеи из мюсюлманския свят.

"Правата вяра" на Саудитска Арабия

Глобализираният уахабизъм унищожи в голяма степен разнообразието в исляма, задушавайки либералните и плуралистични интерпретации на религията в полза на една

суха, нетолерантна версия. През 80-те години войната в Афганистан срещу Съветския съюз беше пропита с религиозен плам, доктрини на джихадизма процъфтяха. В много от случаите ислямският фундаментализъм се превърна в ислямски тероризъм.

В годините след 11 септември след много оправдания и отричания саудитците смениха курса и прекъснаха финансирането на ислямски екстремистки движения. Дейвид Петреъс веднъж ми каза, че най-значителната стратегическа промяна по време на военната му служба е било превръщането на Саудитска Арабия от мълчалив поддръжник на джихадистки групировки в техен агресивен враг. Днес саудитското разузнаване е основен съюзник в битката с Ал Кайда, "Ислямска държава" и други групировки.

В Саудитска Арабия екзекуциите са едва ли не делник

Но все пак саудитското финансиране на ислямски екстремизъм не е прекратено и неговите гибелни последици може да бъдат забелязани от Пакистан до Индонезия. Тези пари идват от отделни лица, не от правителството. Но е трудно да си представим, че саудитската монархия не може да спре кранчето на парите за екстремистите в чужбина и у дома.

Саудитска Арабия не смее да се разправи с религиозните екстремисти заради страх от враждебна реакция. Твърдолинейни религиозни лидери и идеолози имат значително влияние в саудитското общество. Кралството е известно със своите бързо разрастващи се социални медии. По-малко известно е, че техните най-големи звезди са уахабитски проповедници и екстремистки идеолози, които в момента разпространяват антишиитски доктрини като част от борбата срещу Иран.

Петролна война между Саудитска Арабия и Иран?

Централната дилема остава: ако саудитската монархия рухне, тя може да бъде сменена не от група либерали и демократи, а по-скоро от ислямисти и реакционери. След като гледахме този филм в Ирак, Египет, Либия и Сирия, съм предпазлив за дестабилизирането на режим, който в много области - отбрана, петрол, финанси - е стабилен съюзник.

Саудитска Арабия създаде чудовище в света на исляма, един Франкенщайн, който заплашва и Саудитска Арабия толкова, колкото и Запада.

Саудитската монархия трябва да промени себе си и износа на идеология. Но реалността е, че това е по-възможно, ако Вашингтон е ангажиран с Рияд, отколкото ако се раздалечи от него и остави кралството да гние в изолация. Външната политика означава да се поддържат отношения със света такъв какъвто е, а не какъвто искаме да бъде. Тя изисква отказ от удовлетворението от голяма морална победа и приемане на вероятно разочароващи полумерки. В много малко случаи това е по-вярно, отколкото в отношенията на САЩ с това чудато пустинно кралство.

Източник: БТА