50% спад на миграционния натиск по границата
50% спад на миграционния натиск по границата / netinfo
50% спад на миграционния натиск по границата
86329
50% спад на миграционния натиск по границата
  • 50% спад на миграционния натиск по границата

Почти 50% е спаднал миграционния натиск по българо-турската граница през последните месеци, спрямо същия период на 2015-а. От началото на годината до сега са отчетени 10 000 опита за нелегално преминаване границата. Това стана ясно по време на форум за бежанската вълна и доброволните отряди в Малко Търново. Той е организиран от регионални дирекция "Гранична полиция" - Елхово.

Специално за срещата, в която участваха и представители на Организацията за закрила на България, пристигна главният секретар на МВР Георги Костов. Кръглата маса в пограничната община започна с леко напрежение, тъй като представителите на отрядите са били спрени на влизане в сградата и щателно проверени от органите на реда.

"Страхувате ли се от нас, че ни проверявате като каналджии", попита представител на ОЗБГ. Като част от доброволческите отряди те категорично се разграничиха от нелегитимните групи, които кръстосват горите с АТВ.

Във всички погранични общини предстои да бъдат разпространени брошури с инструкции как трябва да се реагира при среща с незаконно преминали границата, съобщи Радослав Сотиров, шеф на Гранична полиция - Елхово. Той съобщи също, че случаите на гранични полицаи, които са отстранени от работа за съучастничество с каналджии на над три от януари до сега.

Още по темата, чуйте в звуковия файл от комисар Сотиров