Читалище „Делиорман” получи сграда, БСП не гласува, РБ – против
Читалище „Делиорман” получи сграда, БСП не гласува, РБ – против / netinfo

Ново мнозинство подкрепи докладната за предоставяне на общински имот за ползване от читалище „Делиорман” на априлската сесия на местния парламент. Предложението на кмета д-р Валентин Василев културната институция да ползва 384 кв.м. в Битовия комбинат срещу месечен наем от 38,40 лв. бе последно в дневния ред, но след гласуване на съветниците стана докладна №1.

Преди това председателят на Управителния съвет на читалище „Делиорман” Хабибе Расим се възползва от възможността за изказване като гражданин. Тя призова съветниците да подкрепят докладната, като разказа как през миналата година, въпреки че няма офис читалището е организирало 9 събития. Тя опроверга и тезата, че помещението, което се предоставя в центъра на града, е апетитно и е по-добре да се използва за друга дейност, от която местната управа да получава по-сериозни доходи, по думите на Расим помещението не се ползва от 4 години и половина, последно в него имаше магазин за дрехи втора употреба.

Читалище Делиорман получи сграда БСП не гласува РБ  против
netinfo

В дискусията се оказа, че на едно мнение са седящите на най-десните и най-левите банки в местния парламент – БСП и Реформаторския блок. Стоян Димитров предложи докладната да бъде отложена и да се огледат други помещения, Митко Ханчев пък коментира, че това е атрактивен имот и трябва да се използва по друг начин от кметската управа, така че да носи приходи, а не да се отдава на символична цена. Той съзря и не особено хигиенична сделка между ДПС и ГЕРБ.

Радиана Димитрова от ГЕРБ пък призова колегите си да не постъпват по същия начин като на предишната сесия, когато отказаха предоставяне на имот на друга неправителствена организация.

Първо бе гласувано предложението за отлагане на докладната, то обаче получи подкрепа от 11 съветници, против бяха 14, а 8 – въздържали се.

Окончателното гласуване на докладната в цялост получи 22 гласа за – от ГЕРБ, ДПС, Кауза Разград, независимите Милена Орешкова и Фатме Салим, както и Рейхан Вели от РБ. Останалите съветници от РБ бяха против, а групата на БСП не участва в гласуването.

Още 18 докладни има в дневния ред на сесията, на съветниците е раздадена и Програмата за управление на община Разград от 2016 до 2019 г., тя обаче не е публикувана никъде и не подлежи на обсъждане на сесията.

Прави впечатление, че всичките 33 съветници присъстват днес на заседанието на Общинския съвет, заети са и всички места на наблюдателите на сесията.