Велики петък - разпъването на Иисус Христос и поклонение пред плащаницата
Велики петък - разпъването на Иисус Христос и поклонение пред плащаницата / Дарик - архив

Велики петък или разпети петък, както народът ни го нарича, е най-тъжният ден в цялата година и най-тежкият в земния живот на Иисус Христос. В него Той претърпял много унижения, бил разпитван, бит и осъден на най-страшната смърт по онова време – разпъването на кръст. Присъдата била издадена от управителя Пилат Понтийски, който бил подстрекаван от тълпата, която крещяла

“Разпни го! Разпни го!”. Вината му – че е Цар Юдейски, което самият областен управител Пилат Понтийски написал на дъска на кръста над главата на Христос. Имало обичай за Пасха, който празник предстоял, управителят да пуска по един осъден, затова Пилат попитал народа кого да пусне Иисуса у когото не намирал никаква вина или разбойника Варава.

Първосвещениците и стареите обаче надумали народа и всички викнали – да пусне Варава. Тогава Пилат обредно си измива ръцете и казва, че не намира никаква вина у Иисуса. "Кръвта Му нека бъде върху нас и чадата ни" - отвърнал народът. Така Христос бил разпънат на кръст, а след това погребан в каменен саркофаг в пещера, чийто вход бил здраво залостен с огромен камък.

На този ден в православните храмове сутринта се отслужват Царски часове и вечерня с чин за изнасяне на плащаницата. В своя оригинал плащаницата е парчето платно, с което е било повито тялото на Иисус Христос. До днес тя се съхранява в италианския град Торино. В православните храмове плащаницата е плат, върху който в почти естествени размери е изобразено мъртвото тяло на Христос. На нея се покланят всички вярващи, целуват я и поставят цветя, както се прави при траурен ритуал при погребение. Вечерта във всички православни храмове се отслужва Опело Христово. За Враца това богослужение ще започне в 19 ч.