Обръщат внимание на проблемите  със стреса на работното място
Обръщат внимание на проблемите със стреса на работното място / Guliver/Getty Images

“Стресът на работното място: колективно предизвикателство”, това е рискът, на който Международната организация на труда обръща специално внимание в Световния ден по безопасност и здраве при работа - 28 април. Денят, в който световната общественост обръща внимание на конкретен проблем, свързан с трудовата дейност.

Всички изследвания, включително и в България, проведени през последните години, потвърждават наличието на стрес при работа във всички страни, във всички професии и при всички работещи. Европейското изследване на предприятията по отношение на новите рискове (ESENER) показва, че инцидентите, мускулно-скелетните увреждания и стресът при работа са сред главните проблеми в сферата на труда.

Данните за стреса в различните страни - членки на ЕС показват, че в някои икономически дейности, например  здравеопазване,  на стрес са изложени между 50% и 60% от работещите. Сходни са и резултатите от Националното изследване на условията на труд, проведено през 2010 г. по проект “Превенция за безопасност и здраве при работа” на ИА ГИТ, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на МТСП. Изследването показа, че 40% от респондентите  се оплакват от стрес, повече от 60% – от обща умора. Между 20 и 26% – от проблеми със съня, тревога и раздразнение, неразположения, които също се проявяват в резултат на стреса.

За МОТ стрес е вредна физическа и емоционална реакция, причинена от дисбаланса между възприеманите искания и възприеманите ресурси и възможностите на индивидите да се справят с тези искания. Стресът на работното място се появява, когато изискванията към полагания труд не съответстват или надхвърлят възможностите на работещите, не са осигурени необходимите ресурси за справяне с поставените задачи, както и когато знанието или възможностите на работниците и служителите не съответстват на очакванията на работодателя.

В същото време, в резултат на постоянно променящата се социално-икономическа среда, несигурната ситуация на пазара на труда, засилващата се конкуренция сред производители, води до постоянно завишаване на изискванията към работещите и очакванията на работодателите, което увеличава стресогенните фактори.

В стресова работна среда поведението на работещите е различно. За работещите в нея са характерни емоционални разтройства, поведенчески проблеми, водещи до рискове от поява на психически и физически болести. Производителността на труда им, както и качеството на изпълнението на задачите намаляват, което е проблем за работодателите. Върху работата влияе и стресът, предизвикан от проблеми извън работното място.

Затова от МОТ отчитат, че справянето с него е колективно предизвикателство. Решения трябва да се търсят както от работодателите, работниците, специалистите по безопасност и здраве, службите по трудова медицина, контролните органи и т.н., така и от обществото като цяло, чрез подкрепящи политики и програми за съвместяване на личния и професионалния живот.

Стресът на работното място може да бъде овладян чрез различни мерки като поставяне на ясни и точни задачи, съобразени с възможностите на работниците и служителите и с оптимален срок за изпълнение, по-чести срещи между работещи и ръководители за обсъждане на проблеми, обучения за повишаване на квалификацията и уменията, терапевтични програми за овладяване на стреса, организиране на тиймбилдинги и др.

Според законодателството у нас работодателят носи отговорност за всеки елемент на работната среда, свързан със здравето и безопасността, включително и психосоциалните фактори, които пораждат стрес. Той трябва да оцени психосоциалните рискове и да изготви план за действие за минимизирането им.

 

ИА ГИТ подпомага работодателите в предприемането на мерки за справяне със стреса чрез своята контролна и информационна дейност. През 2012 г. Инспекцията по труда се включи в Европейската кампания „Оценка на психосоциалния риск“, която обхвана икономически дейности „Товарен автомобилен транспорт“ и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и която беше продължена през 2013 г. като национална кампания в икономически дейности „Хотелиерство“ и „Ресторантьорство“.

И двете кампании имаха и информационна част, при която се разпространяваха материали, свързани със стреса и психосоциалните рискове. Те са свободно достъпни на сайта на ИА ГИТ, секция „Информационни кампании“ http://www.gli.government.bg/page.php?c=49. Специално внимание на проблемите със стреса на работното място е отделено и в разработените материали по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“, както в аналитичните, така и в практическите инструменти за оценка на риска. Те също са свободно достъпни на сайта на ИА ГИТ и на страницата на проекта http://projects.gli.government.bg/.