Бомбардирането на болницата в Кундуз - резултат от поредица грешки
Бомбардирането на болницата в Кундуз - резултат от поредица грешки / БГНЕС, архив

Бомбардирането на болницата на "Лекари без граници" в афганистанския град Кундуз от американски самолет през октомври м.г. не е военно престъпление, а резултат от поредица грешки. Това заяви на среща с журналисти в Пентагона ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Воутъл, цитиран от АФП и ТАСС.

"Разследването стигна до извода, че някои военнослужещи не са спазили правилата за влизане в бой и правната рамка на въоръжените конфликти. Разследването обаче не е стигнало до извода, че тези грешки съставляват военно престъпление", заяви Воутъл.

Човешка грешка е причинила американския удар по болницата в Кундуз

"Понятието "военно престъпление" засяга съзнателни действия, целенасочена стрелба по цивилни или по защитени места или обекти", изтъкна той.

"Разследването установи, че случилото се е резултат от комбинация от човешки грешки, неправилни процедури, технически повреди и че никой от военнослужещите не е знаел, че се нанася удар по болница", настоя генералът. Той уточни, че болницата е била объркана с друга сграда, в която е имало бойци на талибаните.

„Лекари без граници": Бомбардировката на болница в Кундуз не е случайност

Воутъл съобщи, че 16 американски военнослужещи са наказани във връзка с бомбардирането на болницата в Кундуз, но не оповести имената и чиновете им. По думите му те са подложени на дисциплинарни наказания, някои са отстранени от длъжност или са понижени в чин. Никой от тях обаче не е даден на военен съд поради извода на разследването, че няма извършено престъпление.

На 3 октомври 2015 г. самолет АС-130 на ВВС на САЩ бомбардира болница на "Лекари без граници" в Кундуз. Убити бяха 42 души, включително 14 лекари и медицински сестри.

"Лекари без граници" още през октомври отхвърли твърдението на Пентагона, че ударът е резултат от човешка грешка и настоява за международно разследване.

Оцелели и роднини на загинали при въздушния удар над болницата в Кундуз изразиха днес огромното си възмущение, че виновниците няма да бъдат подведени под отговорност и настояха а справедливост, съобщи АП.

Източник: БТА