Таджикистан забрани имената с руски окончания
Таджикистан забрани имената с руски окончания / Sofia Photo Agency архив

Имената с руски окончания вече са забранени в бившата съветска република Таджикистан, за да се насърчи ползването на таджикски имена, предаде Франс прес.

Съгласно подписан от президента Емомали Рахмон закон, фамилните имена вече ще са "съобразени с националните традиции и култура", съобщи говорител на министерството на правосъдието. Той посочи, че имената на новородени деца вече няма да може да завършват на "-ов" или "-ев".

През януари парламентът на Таджикистан вече гласува закон, който забранява новородените да получават имена, които "са чужди на културата и традициите" на страната.

През 2007 г. президентът Емомали Рахмон, който ръководи с желязна ръка страната с население 8,5 милиона души, промени фамилното си име от Рахмонов на Рахмон.

През 2014 г. същото направиха висши чиновници и членове на правителството като проява на патриотизъм и премахнаха руските окончания от фамилните си имена.
Русифицирането на фамилните имена в тази населена предимно от мюсюлмани страна започна през 30-те години на миналия век, когато Таджикистан беше съветска република, припомня АФП.

Източник: БТА