Оцелели от бомбардираната болница в Кундуз искат публичен процес
Оцелели от бомбардираната болница в Кундуз искат публичен процес / БГНЕС, архив

Оцелели от американския въздушен удар по болница на "Лекари без граници" в афганистанския град Кундуз през октомври днес поискаха публичен процес и отхвърлиха обидните според тях изводи на американското военно разследване, че не е имало военно престъпление, предаде АФП.

Афганистанското президентство пък изрази задоволство от американското разследване и го определи като изчерпателно.

Бомбардирането на болницата в Кундуз - резултат от поредица грешки

Вчера Пентагонът оповести дългоочаквания доклад от 3000 страници за бомбардировката на болницата в Кундуз на 3 октомври 2015 г., при която бяха убити 42 души, и заключи, че замесените 16 американски военнослужещи няма да бъдат дадени на военен съд.

Този доклад е "абсолютно оскърбление за жертвите", заяви д-р Есматула Есмат, който е бил дежурен в нощта на въздушния удар. "След тези изводи не се чувстваме в безопасност. Ако се върнем на работа се боим, че болницата може отново да бъде нападната", добави той и заяви, че е обезсърчен. "Искаме публични процеси, за да не извършват и други хора такива престъпления в бъдеще", настоя лекарят.

Когато американският самолет АС-130 е открил огън по болницата пациенти са били изгорени живи в леглата си, други са били обезглавени или са изгубили крайници, а според очевидци самолетът е стрелял по бягащите от сградата, отбелязва АФП.

Човешка грешка е причинила американския удар по болницата в Кундуз

"Разследването установи, че инцидентът е бил резултат от комбинация от човешки грешки, процедурни грешки и технически повреди и че никой от военнослужещите не е знаел, че удрят болница", заяви Пентагонът.

За да се избегне изправяне на замесените американски военнослужещи пред съд в САЩ в бъдеще, Пентагонът заяви, че не е имало военно престъпление, защото този термин "обичайно е запазен за съзнателни действия, за целенасочено стреляне по цивилни или защитени места или обекти".

"Жалко е, че не признават, че това е военно престъпление. За нас това е неприемливо. Те трябва да бъдат публично съдени", заяви 27-годишният Хамдула, който работел в болницата и чийто чичо е сред убитите във въздушния удар.

"Пълна подигравка е, че за САЩ това не е военно престъпление. Това, което видяхме онази нощ трудно може да се опише с думи", каза 24-годишният Захидула, готвач в болницата, който е загубил свой братовчед при нападението. Той настоя за обезщетения за близките на жертвите и лечение за оцелелите от въздушния удар.

„Лекари без граници": Бомбардировката на болница в Кундуз не е случайност

Американската бомбардировка принуди организацията "Лекари без граници" да затвори травматологичния си център. Това бе единствената болница, която лекуваше бойни рани в разтърсения от военни действия район.

Бомбардирането на болницата предизвика бурно международно възмущение и принуди президента Барак Обама да поднесе извинения, отбелязва АФП.

Вчера "Лекари без граници" отново поиска "независимо и безпристрастно разследване от международна хуманитарна комисия", и обвини американската армия в нарушения на военното право за това, че в продължение на близо час е бомбардирала ясно идентифицирала се болница.

Източник: БТА