От 1 май водата в София поскъпва
От 1 май водата в София поскъпва / ThinkStock/Getty Images
От днес водата в София поскъпва
86532
От днес водата в София поскъпва
От днес водата в София поскъпва
  • От днес водата в София поскъпва
  • От днес водата в София поскъпва

Водата в София поскъпва с 6 стотинки на кубик. Поисканото увеличение от концесионера беше с 20%. Повишението на цената на услугата в столицата обаче е с 3.4% или с 6 стотинки на кубик. Тоест от днес цената на питейната вода в София се увеличава от досегашните 1,76 лева с ДДС до 1,82 лева за кубик. Според разчетите на КЕВР това увеличение на тарифата е доста по-малко от поносимото за столичани. Изчисленията показват, че социалната поносимост на цената на ВиК услуги в София е 5,12 лева на кубик.

Поисканото увеличение на цената на водата в София от концесионера беше с 20%. Експертът към Комисията за енергийно и водно регулиране Ивайло Касчиев обясни, че предложението на „Софийска вода" за повишение на тарифата се дължи на намалени водни количества в ценовия модел.

Така КЕВР реши - повишението на цената на услугата в столицата да е с 3.4% или с 6 стотинки на кубик. Тоест от 1 май цената на питейната вода в София се увеличава от сегашните 1,76 лева с ДДС до 1,82 лева за кубик.

1,82 лв. става кубикът студена вода в София

А според разчетите на експертите към КЕВР това повишение на услугата е значително под нивото на социална поносимост на цената на ВиК услуги в София. Изчисленията на регулатора показват, че столичаните могат да понесат цена на водата от 5,12 лева на кубичен метър. Тези сметки са направени на база данни от НСИ за средномесечен доход на едно лице за град София за 2014 година в размер на 573 лева, среден брой членове в домакинство - 2,4 души и минималното месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 кубични метра.

Иначе различни цени на водата ще има от 1 януари догодина. Те ще са въз основа на бизнес плановете на дружествата за периода от 2017 до 2022 и ще са в съответствие с двете нови наредби за ВиК сектора. Според тях цената на водата ще се формира спрямо качеството й.