Спектакълът "Звук и светлина" на Царевец във Велико Търново получава нов живот 30 години след премиерата си. Той ще е направен изцяло върху историята на Второто българско царство и династията на Асеневци.

Новият спектакъл е базиран на симфонично-хоровото произведение "Асеневци", създадено специално за случая. Едно от най-голямото предизвикателство е било изключително богатият сценарий, който е разделен на 15 дяла и всеки един от тях е трябвало да бъде пресъздаден чрез средствата на музикалната драматургия. Така се стигнало и до решението за големия хор - цял симфоничен оркестър.

Музикалното произведение вече е записано. Към него е създаден и филм, с помощта на който сценарият оживява в експлозия от авторски картини, които по майсторски начин пресъздават събитията и величието на българската държава. Режисьор на филма е Румен Ганев, а художник - Тодор Ангелиев.

Премиерата на произведението "Асеневци" и филма към него ще се състои на 23 май във Велико Търново. Произведението ще бъде изпълнено от оркестъра и хора на Държавна опера-Русе.

Освен чрез звук и светлина, сега спектакълът ще заживее и друг живот. Той не се стреми да замени произведението, с което великотърновци живеят вече 30 години, а е негово допълнение.

Очаква се спектакъл "Звук и светлина 2" да бъде готов през есента.

Други новини от Велико Търново