Английската банка готви план Б, ако Великобритания напусне ЕС
Английската банка готви план Б, ако Великобритания напусне ЕС / Guliver/Getty Images

Английската банка се опитва да разработи резервен план за действие в случай, че Великобритания напусне Европейския съюз след предстоящия референдум. Това съобщи в понеделник в. "Файненшъл таймс".

Според изданието преди провеждането на допитването, централната банка на Обединеното кралство ще проведе през юни три допълнителни валутни търга, за да осигури на банковата система достатъчно средства за работата й в случай на възникване на "възможна хаотична ситуация".

Европейските граждани предпочитат Великобритания да остане в ЕС

Членът на комисията по монетарна политика на банката Майкъл Сондърс смята, че паундът "ще се окаже под сериозен натиск" в случай на "Брекзит", а девалвацията му спрямо валутите на основните търговски партньори на Великобритания моге да се окаже на равнище 15-20%.

Референдумът за съдбата на Великобритания - в или извън ЕС - ще се състои на 23 юни.

Пет причини, поради които британците искат да напуснат ЕС

Организирането му бе част от предизборната програма на сегашния премиер Дейвид Камерън, който постигна сделка с Брюксел за особените условия на членуването на Великобритания в ЕС. Те предвиждат по-голям суверенитет за британския парламент, защита на паричната единица на острова, втвърдяване на миграционното законодателство чрез блокиране за дълъг период на достъпа на мигранти от страните от ЕС до социалното подпомагане във Великобритания.

Г-20: Перспективата за Брекзит вреди на световната икономика

Според Камерън тези мерки би трябвало да подтикнат британците към подкрепа на запазването на членството в ЕС, пише ТАСС.

Банката на Англия или Английска банка е централната банка на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия като цяло, въпреки името.

Източник: БГНЕС