Само за ден трима убити и десетки ранени при атентати в Турция
Само за ден трима убити и десетки ранени при атентати в Турция / БГНЕС, архив

Три атентата белязаха неделния ден в Югоизточна Турция, коли бомби атакуваха бази на сигурността, късно през нощта медиите разпространиха кратко изявление на премиера Давутоглу, с което той обеща тероризмът да бъде победен с общи усилия.

Първият удар бе в ранните часове в Газиантеп, когато мощен взрив на кола-бомба последва отделни експлозии пред сградата на дирекцията на полицията. Според официалното съобщение на областния управител има двама убити полицейски служители, 23 са ранените, сред които 19 са полицаи, трима са с опасност за живота.

При спецоперация е установено, че атентаторът е Исмаил Гюнеш, член на Ислямска държава, арестуван е баща му. При задържането му той бе нападнат от 20-30 мъже, породиха се сблъсъци, които бяха потушени от полицейските екипи. След смъртта на майка си атентаторът отключил психически отклонения и впоследствие се присъединил към терористичната групировка.

Президентът Реджеп Ердоган е изискал подробна информация за случая от вътрешния министър Ефкан Ала и от областния управител на Газиантеп Али Йерликая. Заради кървавия инцидент насрочените чествания за международния ден на труда 1 май бяха отложени.

Същата вечер към 21.45 ч. сградите на жандармерията в района на Диджле в провинция Диарбекир избухна кола-бомба, загина един сержант, 26 са ранените, ПКК е поела отговорността. Дежурещите пред сградата военни обаче се усъмнили в колата и открили огън по нея още преди тя да се приближи до входа, а това според ръководството на жандармерията е предотвратило възможните катастрофални размери на жертвите и пораженията.

Жертви и десетки ранени след експлозия в турския град Газиантеп (ВИДЕО)

Два тона експлозиви са били натоварени в колата-бомба, тътенът от взрива е бил чут и в съседните райони. Сред ранените е и командирът на жандармерийската част, експлозията е нанесла сериозни щети както на сградите на полицията, така и на жандармерията.

Автомобил на полицията от съседната община Хани, пътувал към мястото на експлозията след сигнала за инцидента, също стана обект на бомбена атака, ранени са полицейски директор, двама служители и магистратка от местния съд. Сградата на участъка в този град също бе подложена на обстрел.

Доклад на разузнавателните служби, според който е имало планиран атентат отново с кола-бомба в провинция Адана, принуди властите да забранят първомайските чествания, за които там трябваше да се съберат десетки хиляди хора от граждански организации, политици и синдикалисти.

Източник: БГНЕС