Маргарита Хранова, Ивана и ансамбъл „Родопа“ идват през  Майските празници в Исперих
Маргарита Хранова, Ивана и ансамбъл „Родопа“ идват през Майските празници в Исперих / Радка Минчева, архив

Богат културен календар през месец май в община Исперих, общо 24 събития включват Майските празници.

Месецът с най-много културни събития започва с Великденски концерт днес, 2 май. Той е на местни състави, началният му час е 16,00 ч. в читалище „Съзнание 1891“.

Утре от 15 ч. пак в читалището се открива изложба на яйца и козунаци.

На 6 май от 10,00 ч. пред паметника на Свети Георги ще има Гергьовско веселие.

В неделя, 8 май, от 10,00 ч. пък в археологическия резерват „Сборяново“ стартира Националния крос кънтри „Стоте могили“.

В Деня на Европа и Деня на Победата 9 май ще има няколко събития. В училищата в община Исперих ще е Ден на ученическото самоуправление. В 15,00 ч. започва шествие по повод Деня на Европа, а в 17,30 ч. пред паметника на Хан Аспарух е Празникът на руската песен.

На 13 май в читалище „Съзнание 1891“ пенсионерските клубове в града представят възстановка на обичая Лазаровден, а в 16,00 ч. в библиотека „Петя Йорданова“ ще се чества 65 години от създаването на литературния кръжок в града.

На 17 май в училищата в община Исперих ще се отбележи с различни прояви Международния ден на спорта.

На следващия ден пък н Историческия музей в Исперих ще бъде отбелязана Европейската нощ на музеите под надслов „Римски нощи в музея“.

На 20 май с концерт в читалището хор „Лудогорско ехо“ чества 40 години от създаването си.

На 21 май по улиците на града ще се проведе традиционното рали „Исперих“. Стартът е в 10 часа.

На 23 май от 20,00 ч. пред паметника на Хан Аспарух е концертът по поп фолк звездата Ивана.

Денят на българската просвета и култура и славянската писменост започва с празнично шествие в 10,00 ч. и концерт на ансамбъл „Родопа“-Смолян. В 16,30 ч. в библиотека „Петя Йорданова“ под надслов „Пътят към бъдещето минава през миналото. Нашата памет“ ще се отбележи 125 години библиотечно дело. Половин час по-късно пак там започва награждаването от конкурса „Библиотеката – свят на неограничените възможности“. За 17,30 ч. в читалището е насрочена Тържествена сесия на Общинския съвет, след която ще е концертът на Маргарита Хранова.

На 26 май от 17,00 ч. в Историческия музей в Исперих ще гостува изложба на Регионалния исторически музей в Русе „Гласове от Русе за Добруджа“. Поводът за откриването на експозицията е честването на 80 години Добруджанско дружество в Исперих.

На 27 май музика ще огласи Градския парк в Исперих. Там от 20,30 ч. се открива Нощта на китарите.

На 30 май Исперих посреща участниците в традиционния поход „По стъпките на Таньо Войвода“. Мястото е пред паметника на Хан Аспарух, часът – 17,00.

В последния ден от месеца 31 май от 10,30 ч. в парка „Владимир Друмев“ ще се проведе среща с деца в неравностойно положение по повод Деня на детето 1 юни, а в 17,30 ч. в читалище „Съзнание 1891“ започва концертът на школите по изкуствата към читалището.

Част от Майските празници Исперих е и едно събитие през месец юни – на 6 юни от 17,00 ч. в читалището с концерт ще се отбележи 30 години от създаването на ЦДГ“Слънце“-Исперих.

 

Културният календар на община Исперих вижте тук.