Дилма Русеф искала да избегне отстраняването от поста чрез предсрочни избори
Дилма Русеф искала да избегне отстраняването от поста чрез предсрочни избори / БГНЕС, архив

Заплашена от отстраняване, бразилската президентка Дилма Русеф обмисля да подаде оставка и да поиска от парламента да насрочи нови избори, съобщава в. "О глобо", цитиран от Франс прес. Тази опция обаче е трудно осъществима, отбелязва агенцията.

Пред изданието сенаторът Пауло Паим от управляващата Партия на трудещите се на Дилма Русеф казва, че с наближаването на опасността от отстраняването на президентката нейните съпартийци са решили да намерят алтернатива.

Дилма Русеф е категорична, че няма да се оттегли от власт

В партията нараства подкрепата за идеята за нови избори на 2 октомври, когато ще има местни избори и допитванията показват, че населението също иска подобно развитие, посоча сенаторът.

Президентството на Бразилия не коментира тези информации.

Според допитване на института Ипоби, разпространено миналата седмица, 62 процента от бразилците смятат, че политическата криза ще се реши с оставката на Русеф и на нейния вицепрезидент Мишел Темер и с организирането на нови избори.

Дилма Русеф няма да напусне поста, ще се бори срещу импийчмънт

Сенатор Паим обаче призна, че Партията на трудещите се няма достатъчно гласове в парламента, за да се одобри идеята за нови избори. За това одобрение са необходими три пети от членовете на всяка камара, тоест подкрепата на 308 депутати в долната камара и на 49 сенатори.

Източник: БТА