Юбилейна изложба в чест на Драган Лозенски в ХГ Владимир Димитров- Майстора
Юбилейна изложба в чест на Драган Лозенски в ХГ Владимир Димитров- Майстора / netinfo

Юбилейна изложба в чест на Драган Лозенски организира художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора". През 2016 г. се навършват 110 години от рождението на големия български скулптор и общественик. Той е един от инициаторите и основателите на галерията.
В резултат от дейността си като заместник-председател на секция „Китай" към Комитета за култура на НРБ Драган Лозенски е известен и с друго свое дело - той събира колекция от творби на изтъкнати китайски художници и активно съдейства за културния обмен между двете страни. Един от акцентите в изложбата ще бъде именно тази колекция, която той подарява на Галерията през 1985 г.

Роден е през 1906 г. в гр. Кюстендил. Завършва Художествена академия в София през 1930 г., специалност „Скулптура" при проф. Марин Василев. През 1945 - 1950 г. е главен инспектор в Министерството на народната просвета. Доцент (1960) по методика на рисуването във ВИИИ „Н. Павлович", заместник-ректор (1952 - 1960), декан на Факултета за приложни изкуства (1967 - 1969) към Института.
След 1944 г. Драган Лозенски развива широка обществена и просветна дейност. Допринася много за методичното изграждане на изобразителното изкуство като учебен предмет. Автор е на повече от 150 статии и студии, учебници и книги. Основател е на първото Художествено училище. Лозенски е член-основател и на дружеството на „Новите художници". Член на СБХ. Работи предимно в областта на портретния жанр и фигуралната композиция. Участва в 15 общи изложби - в София, Варна, Кюстендил (заедно със Стоян Венев, 1931), Париж (1937) и др. Изгражда паметници на много културни и политически дейци в редица градове на страната.
Посещава и твори в много страни по света: Франция, Германия, Чехия, Русия, Гърция, Турция, Унгария. Негови творби са притежание на: НХГ, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" и в множество наши и чужди частни сбирки и колекции.
Екипът на Галерията отправя своята покана към всички ценители на стойностното изкуство да бъдат част от предстоящото събитие. То ще се състои на 04.05.2016 г., от 18.00 ч., в залите на Галерията.