Обама: След ликвидирането на Осама бин Ладен светът не стана по-безопасен
Обама: След ликвидирането на Осама бин Ладен светът не стана по-безопасен / БГНЕС, архив

След операцията преди пет години за ликвидиране на водача на Ал Кайда светът не стана по-безопасен, не на последно място заради активността на различни екстремистки групировки. Това мнение изрази в интервю за Си Ен Ен президентът на САЩ Барак Обама, предаде ТАСС.

Излъченото интервю бе взето по повод петте години, изминали от операцията, при която през май 2011 г. американски командоси ликвидираха Бин Ладен в пакистанския град Аботабад.

Как ще бъде унищожена "Ислямска държава"?

Идеологията на тероризма не е умряла, светът все още е опасен. Днес в Близкия изток до известна степен цари по-голям хаос, но това не е пряко свързано с Бин Ладен, а със събитията, наречени "Арабската пролет", каза Обама.

Той подчерта, че ликвидиране на Бин Ладен е било важно, понеже е имало символично значение - показало е, че САЩ винаги ще наказват тези, които извършват терористични нападения на тяхна земя.

Говорейки за сегашните терористични заплахи за света, американският президент каза, че има сериозна вероятност от повторение на терористични актове, подобни на извършените в Париж и Брюксел, но изрази убедеността си, че за САЩ опасността не е толкова голяма, колкото за Европа.

Осама бин Ладен призовавал в писмо американския народ да помогне на Обама

Това се дължи преди всичко на работата, която вършат американските спецслужби за предотвратяване на атентати и на факта, че мюсюлманска общност в Америка е по-сплотена от европейската. Повечето мюсюлмани в САЩ се смятат за американци, докато повечето мюсюлмани в Белгия например не се смятат за белгийци, каза Обама.

Източник: БТА