Показват „100 години подводно плаване във Военноморския музей
Показват „100 години подводно плаване във Военноморския музей / netinfo

В навечерието на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, Военноморският музей представя юбилейна изложба „100 години подводно плаване в България”.

Тя е посветена на знаменателно събитие от българската военноморска история - приемането на първата подводница и началото на подводното плаване в България. По време на Първата световна война на 25 май 1916 г. в пристанището на двореца Евксиноград с тайна церемония е вдигнат българският военноморски флаг на подводна лодка УБ-18. Подводницата е получена от съюзническия германски флот и вече е участвала в сражения за защита на българския бряг. За неин командир е назначен лейтенант Никола Тодоров. Така, България става една от малкото страни в света, притежаваща свой подводен флот.

Изложбата проследява историята на българското подводно плаване: от приемането на УБ -18, възстановяването на подводния ни флот след Втората световна война и успехите на 8 отделен дивизион подводни лодки, до извеждането от строя на последните две подводници „Надежда” и „Слава”. Използвани са снимки и материали от фонда на Военноморския музей – Варна, Съюза на подводничарите в Република България и Пункта за базиране – Варна.

Изложбата ще бъде открита от 11.00 часа във Военноморския музей - Варна, бул. „Приморски” № 2, зала „Морски сговор”. На 6 май музеят ще работи с вход свободен за своите посетители.