Главната търновска улица „Васил Левски” остава двупосочна до края на юни
Главната търновска улица „Васил Левски” остава двупосочна до края на юни / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Главната улица „Васил Левски” във Велико Търново ще остане двупосочна до края на юни, съобщиха от Общината. Новата организация на движението бе въведена пробно през миналата седмица заради основния ремонт на ул. „Магистрална”. С мярката се подобрява контролът на автомобилния трафик в кръстовищата до Съдебната палата, Централна поща и Летния театър. Регулировчици от Пътна полиция също помагат за по-оптималната пропускливост на централните пресечки в пиковите следобедни часове.

За транзитно преминаващите автомобили е въведен обходен маршрут. Пътуващите по направления Варна – София, Русе – София, Стара Загора – София следва да преминават от Южния пътен възел през промишлена зона „Дълга лъка”, покрай квартал „Чолаковци”, по улиците „Сан Стефано” и „Козлуджа” до Западен пътен възел. Трафикът по направления София – Варна, София – Стара Загора и София – Русе следва да се движи по маршрут Западен пътен възел – ул. „Козлуджа” – ул. „Сан Стефано” – кв. „Чолаковци” – промишлена зона „Дълга лъка” – Южен пътен възел.

Проектът за ремонта на ул. „Магистрална” бе одобрен след разговори между кмета на Велико Търново Даниел Панов, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и експерти от Агенция „Пътна инфраструктура”. Улицата е част от главен път I-4 София – Варна, а ремонтът трябва да приключи до 30 юни. Финансирането в размер на 3,7 милиона лева е осигурено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По програма „Транзитни пътища V” Агенция „Пътна инфраструктура” рехабилитира участък от близо 3 километра.

Работи се и по проект за нова организация на движението в кръстовището до Съдебната палата и бившето кино „Искра”. В тази връзка заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев и експерти от общинската дирекция „Строителство и устройство на територията” започват обсъждания с автобусните и таксиметровите превозвачи. Разговорите ще са за местоположението и обхвата на спирките на градския транспорт, пешеходните пътеки и пиаците за такситата.