Махат обозначителните табели за мобилните камери на КАТ
Махат обозначителните табели за мобилните камери на КАТ / Sofia Photo Agency архив
Махат обозначителните табели за мобилните камери на КАТ
86625
Махат обозначителните табели за мобилните камери на КАТ
Махат обозначителните табели за мобилните камери на КАТ
  • Махат обозначителните табели за мобилните камери на КАТ
  • Махат обозначителните табели за мобилните камери на КАТ

Без обозначителни табели преди мобилните камери на КАТ. Такава промяна в закона ще бъде гледана от депутатите в транспортната парламентарна комисия, коментира за Дарик шефът на „Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. По думите му "има настроения" за отпадане на това изискване.

КАТ пак ще снима всички проверки на пътя

Според Рановски тези изисквания затрудняват работата на полицаите и възпрепятстват контрола по безопасността на пътя. Задължението за знаци преди мобилните камери беше наложено след решение на Върховния административен съд, който блокира мобилното заснемане за около една година.

Според шефа на „Пътна полиция" специалните знаци, които катаджиите поставят на определено разстояние от мобилната камера, намаляват ефективността на този вид пътен контрол:

"Водачите, които така или иначе спазват правилата - тях не ги засягаме и санкционираме. Все пак ние сме контролен орган и това са ни задължения, вменени със закон, и ние ги изпълняваме. Ако тези задължения в момента с всички тези изисквания - за обозначаване на местата, за поставяне на знаци, за обявяване в интернет и качване по сайтове, затрудняват работата, би трябвало да се помисли и да се променят тези изисквания".

Как полицаи дебнат в храстите и снимат тайно за превишена скорост (ВИДЕО)

Според статистиката на „Пътна полиция" нарушенията, които стационарните камери регистрират, също са сравнително малко, тъй като местата на видеоконтрол са публично известни. По думите на Рановски идеята да отпадне задължението за табели пред мобилните камери на КАТ ще бъде обсъдена след празниците:

"Има настроения за отпадане изискванията за обозначаване на местата с пътни знаци за контрол с автоматизирани технически средства. Имаше насрочена дата преди празниците за гледане в транспортна комисия, не знам по какви причини отпадна. Надявам се след празниците да има такова заседание, там да бъде обсъден този въпрос и да има подкрепа за отпадане на това обозначение".

КАТ почти остана без камери

Рановски обясни, че в момента полицията продължава да разполага с общо 148 мобилни камери за контрол на скоростта. В момента обаче около 1/3 от устройствата са повредени и чакат ремонт. По думите му междувременно е стартирала процедура за купуването на преносими камери, които могат да бъдат поставяни незабелязано на определено място от пътя, без там да има патрулен автомобил. По този начин по-ефективно ще бъдат заснемани превишаващите ограниченията за скорост автомобили.