На борда на самолетите на властта вече ще се сервира скромен кетъринг.

Премиерът, президентът и останалите от властта са лишени от екзотични плодове, гурме блюда и скъпи напитки. За тази година бюджетът за храна на борда е свит до 30 000 лева без ДДС. Властимащите ще похапват баници, български колбаси и сирена по българския държавен стандарт и ще пият роден алкохол, допълва Нова телевизия.

С 12 000 лв. поевтинява менюто в самолетите на властта

Миналата година се разрази скандал с менюто на „Авиоотряд 28" за десетки хиляди. 12-годишно уиски, руска водка, лондонски джин, ирландски ликьор, октоподи, скариди, омари, сьомга, манго и папая бяха част от храните и напитките, които да задоволяват нуждите на големците.

След острите критики премиерът Бойко Борисов спря поръчката на висшите държавници.

Добрият апетит тази година ще се гарантира от доста по-скромни блюда.

Омари и екзотични плодове - в полетите на властта от години

„Предвид цялостната ситуация, икономическата обстановка в страната, смятам, че трябва да влязат в едни по-разумни граници. Редно е да са по-икономически издържани неща", коментира Димо Димов, собственик на компания за кетъринг.

Много или малко са 30 000 лева за храна на борда?

„Това е една не особено висока цена, прилична сделка. Като цяло една доста добра поръчка и би могло да се влезе в този бюджет и да имат един добър продукт", коментира Димо Димов.

Борисов спря поръчка с „екзотично меню" за самолетите на властта

Всички напитки ще са български. Виното, бирата и чаят трябва да са родни. На борда ще се яде сирене само по БДС, а колбасите - по стандарта „Стара планина". Ще има и банички със сирене.

„Много добра идея, защото това вкарва храната в някакви рамки, в стандарт, а в същото време ще подкрепи българското производство", смята Димов.

Салатите ще са зелена, шопска, редена и гръцка. Прави впечатление, че основните ястия са вегетариански.

Държавниците ще избират между тиквичките с ориз, броколи със синьо сирене, зеленчуковата лазаня, задушен бял ориз, зеленчуците на скара или континенталната закуска.

Вместо крайно екзотични и непознати, плодовете ще са ябълки, банани, мандарини, портокали и лимони. А десертите торта Гараш, Сахер и Чийзкейк.

Източник: Novanews.bg

Снимка: ThinkStock/Getty Images