В Раднево: Много полиция, скромен протест
В Раднево: Много полиция, скромен протест / БГНЕС

Стотици радневци се вдигнаха за пореден ден на протест срещу безнаказаността на ромски фамилии в града.

Към момента демонстрациите протичат без ексцесии. Протестиращите скандират „Българи, юнаци!" и настояват за справедливи наказания за виновните за показния побой на пътя преди 3 дни.

Лудост в Раднево: Българи раниха полицаи, а ромите се скриха

На пътните входове на Раднево са поставени полицейски блокади, които не допускат влизането на хора без адресна регистрация в града. Има много полициаи, много Жандармерия. Днес пристигнаха около 20 камионетки на жандармерия от цялата страна.

Водните оръдия, които вчера бяха разположени на два поста пред ромската махала, отново са в готовност в случай на размирици.

Напрежението тръгна в началото на седмицата след скандал и побой за отнето предимство на пътя. Трима мъже бяха пребити от жители на ромската махала. Съдът остави биячите за постоянно в ареста. Двама 17-годишни пък минаха по бързо производство заради нападение на полицаи.

Скандал и бой на пътя между българи и роми, трима са ранени (ВИДЕО)

Един от задържаните за побоя и сочен за главен генератор на напрежението е 39-годишен криминално проявен, по прякор Сурай. Той е собственик на два магазина.

Преди няколко дни кметът на Раднево Теньо Тенев съобщи, че: „Ще бъдат предприети мерки по Закона за устройство на територията и ако бъде доказано, че двата търговски обекта са незаконни, ще бъдат премахнати".

Голяма част от къщите в ромския квартал са построени незаконно. Граждани вече започнаха подписка за премахване на незаконните къщи.

Източник: БГНЕС