Уморените работници в Пхенян разпускат с бира
Уморените работници в Пхенян разпускат с бира / БГНЕС

Да си част от голямо политическо събитие е доста изтощително в Северна Корея, където се очаква всеки да участва с ентусиазъм.

Преди началото на конгреса на управляващата Корейска трудова партия севернокорейците бяха призовани да работят извънредно, за да увеличат производството и да покажат привързаността си към лидера Ким Чен-ун. Тази "кампания на преданост" продължи 70 дни. И всичко това като добавка към часовете репетиции за грандиозните митинги, които ще осигурят наложителната демонстрация на национално единство, след като управляващата партия завърши първия си конгрес от десетилетия.

В Пхенян строят образцова улица, на която ще завижда целият свят

А как един уморен севернокореец разпуска?

Бира. Бира. И още бира.

Въпреки че соджу - питие, подобно на водката, дестилирано от ориз - е може би по-популярно, севернокорейците наистина обичат своята бира, а Пхенян си има специална марка, наречена "Тедонган" на реката, която минава през столицата.

Странната история на Северна Корея - от партия до семейна диктатура

За разлика от соджу бирата е смятана за безалкохолно питие в Северна Корея и често се пие в барове на крак, където посетителите удрят по няколко бързи питиета, може би с малко сушена риба или ядки, преди да продължат по пътя си.

В типично севернокорейски стил Ким Йон-хюй, 29-годишна сервитьорка в бирария в нов жилищен квартал на Улицата на учените, вярва, че като сервира бира, всъщност служи на лидера.

СНИМКИ: Така празнуват в Северна Корея

Уморените работници в Пхенян разпускат с бира
netinfo
"Много хора тук умеят да се забавляват", казва тя, докато разнася наливно пиво на клиентите, изпълнили почти изцяло бирарията в съботната вечер. "Харесва ми да ги виждам щастливи и искам да продължа да ги обслужвам, за да бъдат щастливи, изпълнявайки желанието на нашия лидер".

Бирата в заведението на крак на Улицата на учените се продава на литър срещу 500 севернокорейски вона. Това се равнява на около 8 цента чашата, ако се изчисли по неофициалния, но често използван курс от около 8000 вона за долар. Официалният разменен курс, който се използва на места, където има чужденци, е около 100 вона за долар.

На екскурзия в Северна Корея

За сравнение, най-високо платените работници изкарват около 600 хиляди вона, или 75 долара, на месец в завода за автомобилни гуми "26 март" в Пхенян - едно от местата в града, които са за показ и където чуждите журналисти, дошли за конгреса, прекараха по-голямата част от времето си, отразявайки работата в него, тъй като не бяха допуснати до конгресната зала.

Според заместник-директора на завода жителите на Пхенян имат повече пари в джобовете си, откакто севернокорейското ръководство започнало да прилага постепенно нови методи за увеличаване на промишленото производство в условия на засилващ се натиск заради санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН.

Промените - служителите предпочитат да използват тази дума вместо реформи - позволили на ръководителите на отделните предприятия да имат по-голяма свобода в определянето на заплатите въз основа на производствените резултати и приноса на работниците.

"Ентусиазмът на работниците се увеличи, а с това и заплатите, а икономическото ръководство стана по-гъвкаво, включително при продажбата на продукцията, доставките на суровини и в производствения процес", каза заместник-директорът на завода Ким Чхол-рьон. "Сега всичко е в пълна хармония".

Така че Пхенян, до дъно! Всичко ще се оправи.

Източник: БТА