Джордж Клуни vs. Хълк Хоган: битката за Белия дом се води и в Холивуд
Джордж Клуни vs. Хълк Хоган: битката за Белия дом се води и в Холивуд / Guliver/Getty Images

Джордж Клуни и Рийз Уидърспун агитират за Хилари, докато Марк Ръфало и Сюзан Сарандън подкрепят Бърни... Битката за Белия дом се води и в Холивуд, където звездите заемат малко от своя чар на предпочитания от тях кандидат.

"Това, което знаменитостите донасят, освен парите, е видимост. Когато ви подкрепят хора като Джордж Клуни или Бионсе, това е плюс за вашия имидж", констатира Сара Брайнър, директор за изследванията в Центъра за отговорна политика - организация, специализирана по финансирането на предизборни кампании.

Звездите дават пряко до няколко милиона долара на предпочитания от тях кандидат, по примера на "тежки категории" в бранша като шефа на филмовото студио "Дриймуъркс анимейшън" Джефри Каценбърг или режисьора Стивън Спилбърг.

Челси Клинтън vs. Иванка Тръмп: Победител е Иванка

Звезди като Джордж Клуни или Тоби Магуайър организират събития за събиране на средства за Хилари Клинтън, на които богати донори превеждат до 300 000 долара на човек за една вечеря с "каймака" на Холивуд.

Звездите на киното, телевизията и музиката взети заедно са петият най-голям източник на средства за бившия държавен секретар.

Ако в сметката бъдат включени всички демократически и републикански кандидат от началото на президентската надпревара, Холивуд се нарежда чак на 13-о място сред секторите по финансиране, с 27 милиона долара - сума, която в голямата си част е отишла при демократите.

Това е доста по-малко от налетите от Уолстрийт 231,6 милиона долара, 65 процента от които за републиканците, според Центъра за отговорна политика. Не всички звезди обаче са добре дошли.

Ексцентрични знаменитости

"Никой не иска ексцентрична знаменитост като Мел Гибсън и дори днес не мисля, че някой кандидат би (пожелал подкрепата на) Джейн Фонда, много спорна (личност)", смята Стивън Рос, професор по история в Университета на Южна Калифорния и автор на книгата "Холивуд ляво и дясно".

Подкрепата на актрисата и режисьор Лина Дънам "е важна за спечелване на младите жени", а тази на режисьора Спайк Лий за Бърни Сандърс - за привличане на афроамериканските избиратели, много от които поддържат Хилари Клинтън, дава пример преподавателят.

Най-прочутите първи дами, които ще се помнят дълго (СНИМКИ)

Дали тяхната подкрепа се изразява в гласове? "Невъзможно е да бъде определено количеството" според Сара Брайнър.

Изследване на двама университетски преподаватели, Крейг Гартуейт и Тимоти Мур, публикувано във вестник "Право, икономика и организация", обаче е изчислило, че много влиятелната телевизионна звезда Опра Уинфри е донесла 1 милион гласа на Барак Обама през 2008 г.

Понякога котерийните отношения между Холивуд и политическият елит се коренят в произхода на студиата: "През 20-те години на 20-и век Луис Майер превърна "Метро Голдуин-Майер" в пропагандна агенция за Републиканската партия" и изпращаше най-големите звезди да позират редом до нейните кандидати, припомня Стив Рос.

Той бърза да напомни, че противно на клишето, че Холивуд е истински бастион на демократите, "има два Холивуда: на бизнеса и на създаването (на филми)".

Доналд Тръмп и Хилари Клинтън се оказаха роднини

Ръководителите на студиата не искат да изпуснат питомното, за да гонят и дивото, и по принцип играят и с двата лагера, за да направят така, че политиката и законите - срещу пиратството и за авторските права - както и международните търговски договори, са благоприятни за техния сектор.

Блясък срещу привилегирован достъп

За сметка на това мнозинството от творците в Холивуд подкрепят демократите от 60-те години на 20-и век, с няколко редки изключения като Чарлтън Хестън и Клинт Истууд.

Какво искат звездите в замяна на своите долари и пленяващи усмивки? Привилегирован достъп.

"Те не са наивни до степен да си кажат, че ще повлияят на нечия програма, но когато човек дава сума с повече от шест цифри, очаква, че когато поиска да говори с президента, ще може да го направи", казва Стив Рос.

„Семейство Симпсън" предупреди Америка за Тръмп преди 16 години

Както винаги, милиардерът Доналд Тръмп, който изглежда сигурният кандидат-президент на републиканците, прави изключение.

Подкрепиха го много малко звезди, "като оставим настрана твърде стари хора, които нямат особен чар, като Джон Войт" или бившия кечист Хълк Хоган. Тръмп обаче "е знаменитост сам по себе си", отбелязва Стивън Рос. И с шумни изявления, постоянно прави шоу.

Източник: БТА