Проблемът на България е в липсата на стабилност, на сигурност и възможност за реализация
Проблемът на България е в липсата на стабилност, на сигурност и възможност за реализация / 100 вести

Две политически фигури днес коментират пред вестник "100 вести" ситуацията с оставката на министър Калфин от кабинета на Бойко Борисов и преминаването на ПП АБВ в опозиция.

Кристина Сидорова, общински председател и член на Националния съвет на БСП

Лично моето мнение е, че инстинктът за самосъхранение на АБВ и най-вече на лидерите на АБВ проработи. Усещайки, че кабинетът губи доверието на гражданите и в унисон с приближаващите президентски и все по-ясно очертаващите се предсрочни парламентарни избори считам, че това е най-подходящият ход, който можеха да направят.

Не считам, че промяната в ръководството на БСП в неделя толкова бързо може да подтикне определена партия да напусне управлението. Почти съм убедена, че промените в Изборния кодекс са удобен повод за АБВ да напусне управлението, тъй като още в началото, при сформирането на коалицията, голяма част от членовете на политическата партия не одобряваха участието в това дясно правителство. Освен това е видно, че бидейки под сянката на ГЕРБ, малките партии губят от своето влияние и всеки един негатив удря именно тях.

Нели Недева, областен председател на Движение България на гражданите

„Оттеглянето на подкрепата от страна на АБВ, заедно с оставката на вицепремиера и социален министър Калфин, е маневра, която поставя пред мен няколко въпроса.

Кому е нужно това и чия всъщност е ползата?

Докога управлението на държавата ще бъде заложник на лични и тяснопартийни интриги и „ползи“?

Според нея от началото на мандата участието на АБВ в дясно правителство е било въпрос на компромис.

Нека си признаем - проблемът на България не е оставката на министър Калфин, нито това дали ще остане ветото на Президента, проблемът е в липсата на стабилност, на сигурност и възможност за реализация.