Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира пред Нова телевизия политическите събития последните дни и заяви, че на ГЕРБ му се проваля трети опит за мнозинство в парламента.

"На ГЕРБ им остава само един вариант - широка коалиция с БСП. Затова на БСП ѝ правят изкуствено дишане, за да се съвземе", заяви Кънев.

Нинова: Корабът потъва, нужни са предсрочни избори

Според него БСП от своя страна тръгва към пропастта с 200 км/час и "размахването им като някакво плашило е в интерес единствено на ГЕРБ, които искат да съживят столетницата, защото това е вариантът им за управление в следващия парламент".

"Образът на Нинова като нещо ново и силно, което може да промени БСП, се гради от ГЕРБ и личните медии на ГЕРБ. А бившите медии на Пеевски в момента ни обясняват, че Нинова е грандиозен нов лидер. ГЕРБ живее от плашилото БСП. Те нямат друго. ГЕРБ доминира в българската политика последните 10 години без нито един икономически успех, без нито една реформа и с непрекъснато увеличаващи се нива на корупцията и влошаваща се работа на правосъдието. Те нямат нищо друго зад гърба си, освен заплахата, че ако не сме ние, е Путин и комунистите. И понеже българските социалисти не са в състояние да са заплаха за никого, в този момент ГЕРБ си измислят заплаха в лицето на Корнелия Нинова", смята той.

Според Борисов нови избори са рай за контрабандистите и олигархичните кръгове

По повод оттеглянето на подкрепата на АБВ за управляващите Кънев заяви, че отношенията между АБВ и ГЕРБ са обречени изначално.

"Когато видяха, че политическата цена да работят с ДПС е непоносима, започнаха да работят с АБВ", каза той.

По думите му разривът с АБВ е третият провал на ГЕРБ за мнозинство в рамките на този парламент.

"На ГЕРБ му се проваля трети опит за мнозинство в този парламент. Трите еднакво глупави, еднакво погрешни и с предупреждение от наша страна, че са обречени. Провалът на конституционните норми легна на плещите на Цацаров и Първанов", заяви Кънев.

Ивайло Калфин подаде оставка

Според лидера на ДСБ оставката на Ивайло Калфин е дело на Бойко Борисов, а не както се предполагаше - на Георги Първанов.

"Едно обяснение, което не се тиражира е, че Първанов и Калфин говореха напълно различни неща вечерта, когато АБВ започнаха рекета си, а Калфин си подаде оставката. Изобщо не съм сигурен, че тези ходове са съгласувани помежду им и смятам, че оставката на Калфин е дело на Борисов, а не на Първанов", допълни още Кънев.

Източник: Novanews.bg