Конкурсът Евровизия - добре смазана дипломатическа машина
Конкурсът Евровизия - добре смазана дипломатическа машина / БГНЕС

В един идеален свят песенният конкурс "Евровизия" ще е свързан единствено с музика и приятелство между народите. Всъщност обаче политиката често става причина за разногласия, които карат организаторите да вземат деликатни дипломатически решения, предаде Франс прес.

Тази година 42 държави участват в конкурса в Швеция - родината на изобретателя Алфред Нобел, чието име носи прочутата награда за мир. Някои от тези страни са исторически врагове, а други враждуват отскоро - Русия и Украйна, Азербайджан и Армения, Сърбия и Албания.

Поли Генова класира България за финала на Евровизия (ВИДЕО)

"Европейският съюз за радио и телевизия няма да успее да деполитизира "Евровизия", заяви Джес Карниъл, изследователка в областта на социалните науки от университета на Южен Куинсланд в Австралия и специалистка по конкурса.

Фалшивите нотки обаче е възможно да се избегнат. През 2015 г. Армения бе призована да промени текста на песента "Don't Deny" ("Не отричай") заради прекалено директни намеци, свързани с отказа на Турция да признае арменския геноцид преди един век.

През 2014 г. гласовете в Крим, територия, към която имаше претенции Русия, бяха регистрирани като украински. Организаторите се оправдаха, че причините за това са технически. През 2013 г. Русия протестира срещу манипулиране на резултатите в Азербайджан, където колкото и да е странно, й бяха присъдени 0 точки. От "Евровизия" проведоха разследване и заключиха, че протестът на Москва е основателен.

През 2012 г. активисти за човешки права разкритикуваха използването на огромни средства от Азербайджан, за да може авторитарният режим в страната да бъде представен в най-добра светлина.

Ясни са финалистите от първия полуфинал на Евровизия 2016 (ВИДЕО)

Тази година в Стокхолм полемиката е свързана със знамена и украинската татарска песен. Що се отнася до знамената, всичко се дължи на грешка на стопанисващите концертната зала от Stockholm Globe Arenas и сайта за онлайн продажба на билети AXS.com. Давайки на купувачите на билети пример за забранени знамена, те са поставили знамето на "Ислямска държава" редом до тези на Страната на баските, Палестина и Косово.

От "Евровизия" побързаха да поднесат извиненията си на всички онези, които са се почувствали оскърбени. Някои правила дори бяха смекчени - разрешени бяха регионални знамена, като уелското в подкрепа на британеца Джо Улфорд.

Украйна ще участва в Евровизия с песен срещу Русия

От "Евровизия" обаче допуснаха в конкурса песента "1944", разкритикувана като политическа от Русия. В песента се говори за депортиране на татари от Кримския полуостров по нареждане на Сталин. Журито не мотивира решението си.

Източник: БТА