Брюксел продължава да страда от последиците от атентатите
Брюксел продължава да страда от последиците от атентатите / Guliver/Getty Images

Близо два месеца след атаките в Брюксел на 22 март, икономическият сектор в белгийската столица трудно се съвзема след период на криза, предизвикана от въздействието на атентатите в Париж.

"Ако погледнете първите три месеца на тази година, ще установите намаляване на продажбите в района на Брюксел с около 15% спрямо същия период на миналата година", обясни пред АФП директорът на Федерацията на търговията и услугите в Белгия (Comeos) Доминик Мишел. "Атентатите наистина имаха ускоряващ ефект и, за жалост, мисля, че ще е необходимо много време, докато се възстанови" нормалното равнище на активност, призна той.

Туристите започват постепенно отново да се появяват по търговските артерии на белгийската столица, но продължават да са по-малко от обикновено.

Нови разкрития за участниците в нападенията в Брюксел и Париж

"През уикендите констатираме намаляване на туристическите посещения с между 25 и 30%, както на забележителностите, така и на музеите и хотелите", уточни пред АФП директорът на Туристическия офис на Брюксел Патрик Бонтинк. За сравнение спадът е бил с близо 60% през петнайсетте дни непосредствено след атентатите.

"След събитията в Брюксел, цели групи от Япония и САЩ решиха да отменят пътуванията си", отбеляза Бонтинк.

Брюксел продължава да страда от последиците от атентатите
netinfo

В центъра на Брюксел търговците губят търпение. "Точно след атентатите в Париж всички очакваха великденския уикенд и новия сезон. След това дойде 22 март", споделя собственичката на магазин за сувенири.

Този бутик, намиращ се на няколко крачки от символа на белгийската столица - Манекен Пис, вече над 30 години, е пострадал особено много. "Нашият оборот днес е много под 50% (от обичайното)", уточни тя. Резултатът: собственичката не може да си позволи да плаща на продавачка и за първи път се озовава сама зад тезгяха.

Атентаторите от Париж и Брюксел показани като мъченици в изложба

Столица и на Европейския съюз Брюксел е дом на много организации и европейски и международни институции. На посещенията с професионална цел съответно се пада дял от 50% от всички визити според Патрик Бонтинк. По-малко засегнати от развлекателния туризъм, те възстановяват постепенно предишното си равнище.

"През последните седмици констатирахме понижение от порядъка на 15%. Очакваме положението да се нормализира през юни", прогнозира директорът на Туристическия офис.

Брюксел продължава да страда от последиците от атентатите
netinfo

Таверната "La Brouette" ("Ръчната количка"), която се намира на прочутия "Гран Плас", обикновено обслужва много бизнесмени. Някои чуждестранни клиенти обаче сега са изключително предпазливи. "През април хора, които идват при нас от 10 години, ни се обадиха, за да попитат дали можем да осигурим бодигардове за тяхното събиране", признава управителят на заведението Пол-Луи Де Гент.

Последните шест месеца бяха период на тежко изпитание за търговците в Брюксел. Въздействието на атентатите, по-специално затварянето на метрото, след това само частичното му отваряне в продължение на няколко седмици, се прибави към няколко вече действащи непопулярни мерки сред търговците и хотелиерите.

Брюксел продължава да страда от последиците от атентатите
netinfo

Собствениците на магазини и представителите на туристическия бранш критикуват особено силно обособяването през миналото лято на голяма пешеходна зона в центъра на Брюксел и последвалото затваряне на пътни тунели в белгийската столица, които са в лошо състояние. Без да забравяме извънредното положение, което бе въведено в резултат на атентатите в Париж от 13 ноември и парализира града.

Белгия е най-големият източник на бойци от Европа в Сирия

Миналия месец регионалните власти в автономния район Брюксел бяха принудени да вземат редица мерки в подкрепа на икономиката, сред които временно премахване на такса престой за всички хотели и финансово подпомагане на компаниите от отслабените сектори.

Белгийският премиер Шарл Мишел обяви на 22 април редица данъчни облекчения в отговор на недоволството на представителите на туристическия бранш и ресторантьорите, сред които временно удължаване на срока за получаване на помощи за безработица, отлагане на внасянето на социални осигуровки и замразяване на глобите за неплащане на данък добавена стойност.

Търговците са единодушни: те се надяват най-вече правителството да въведе подходящи мерки, за да подобри силно накърнения имидж на Брюксел и на цяла Белгия.


Брюксел продължава да страда от последиците от атентатите
netinfo

Източник: БТА