Местан: Ако ГЕРБ отстъпи пред ПФ за Изборния кодекс, престава да бъде демократична партия
Местан: Ако ГЕРБ отстъпи пред ПФ за Изборния кодекс, престава да бъде демократична партия / netinfo

Ако ГЕРБ и Реформаторите отстъпят пред ПФ за Изборния кодекс, престават да бъдат системни демократични партии, заяви на пресконференция в момчилград, където беше за среща с избиратели, лидерът на ДОСТ Лютви Местан.  По думите му от системни демократични партии, в мига в който заради властта запазят дискриминационните текстове, особено ако се редуцират само за Р Турция, те стават съучастници в едно престъпление и съглашатели с фашисти.

Според Местан Кабинетът Борисов 2 се е модифицирал до отречения модел „Орешарски”, в който се коалират две системни партии и една фашистка. С тази разлика, че Атака е заместена от Патриотичния фронт.

„Аз силно се надявам, че ще победи разбирането за върховенството на правата на човека на демократичните принципи над властта. Не приемаме вече направените заявки от ГЕРБ  и други участници в управлението на страната, че видите ли – първо да се отхвърли ветото на президента, а едва после да се мисли за изменение в приетите дискриминационни текстове. За нас това е абсолютно неприемливо защото да се отхвърли ветото означава да се отхвърлят и мотивите, а мотивите на президента Плевнелиев са демократични.  Гласуването против ветото е гласуване против демократичните мотиви”, коментира Лютви Местан. И даде съвет на управляващите: „ГЕРБ трябва да излезат от ролята на слепи съглашатели, заради страха да не загубят властта си. Да поемат демократична отговорност на системна партия”.

 

Според Местан, ако Патриотичния фронт се оттеглят от властта, защото Борисов и ГЕРБ са избрали демокрацията пред властта, това може да отвори нови възможности не само за оцеляването на Борисов в днешното управление на страната, но биха му задали една доста добра перспектива. „Не смятам, че оттеглена подкрепа от Патриотичния фронт е края на кабинета Борисов 2.  Ако ГЕРБ останат в това фашистко съглашение с ПФ, погазвайки конституция, не може да разчита на каквато и да е подкрепа от ДОСТ. Това е вододел. Това е казус, който позиционира политическите сили на демократи и неудемократи. Ако ГЕРБ дадат знак, че в толкова ключова ситуация избират демокрацията, това предполага едно друго отношение от наша страна”, каза още лидерът на ДОСТ Лютви Местан.