Сграда във Варна, обявена за архитектурно наследство, тъне в разруха
Сграда във Варна, обявена за архитектурно наследство, тъне в разруха / снимка: Varnasummer.com

Сграда във Варна, обявена за архитектурно наследство, тъне в разруха от десетилетия. Съдебни спорове за собственост и тежки административни процедури бавят наложителната реставрация.

В края на 19 в. на мястото е бил старият хотел „Русия”. През 1922 г. той е бил преустроен за нуждите на Софийската банка. Планът е бил дело на прочутия варненски архитект Дабко Дабков. На покрива на сградата има скулптура на бог Меркурий върху орел. Тя е  направена от друг известен архитект Кирил Шиваров.

След настъпването на демократичните промени сградата е била изоставена. Преди години по проекта Красива България е била направена реставрация на фасадата, но днес това изобщо не личи, предава Нова телевизия.

Освен че се руши отвън, сградата е напълно разрушена и отвътре. Останало е само монолитното стълбище. За това целта е да се запази поне фасадата на сградата.

В момента сградата е притежание на кипърска корабна компания. Собствениците са започнали процедурата по реставриране още през 2011 г.

След като архитектурният план бъде одобрен, собствениците имат срок от три години да започнат реставрацията и до 5 години трябва да приключи грубият строеж. Законът обаче не дава срок за окончателното завършване на сградата и пускането й в експлоатация.

Въреки че красивата някога сграда сега се руши и е опасна, общината е с вързани ръце и трябва да чака собствениците от кипърската компания да я реставрират.