Русия съобщи за опасен полет на американски разузнавателен самолет до границата й
Русия съобщи за опасен полет на американски разузнавателен самолет до границата й / Guliver/Getty Images

Русия привика аташето на САЩ по въпросите на отбраната в министерството на отбраната на Русия, съобщи пресслужбата на руското ведомство.

"На представителя на американското министерство на отбраната бе заявено, че на 22 май 2016 г. руската ПВО е засякла разузнавателен самолет на ВВС на САЩ RC-135. Той е осъществявал въздушно разузнаване над Японско море, близо до границата на Русия", обясниха от руското военно министерство.

Британски изтребители прехванали 5 руски самолета до границата с Естония

"Самолетът е летял с изключен транспондер. Той не е подавал информация за маршрута си на авиодиспечерските служби в региона. Самолетът е летял във въздушни коридори, предназначени за редовни полети на гражданската авиация", посочват още от руското ведомство.

В съобщението се допълва, че в резултат на непрофесионалните действия на екипажа на американския самолет е била създадена опасност от сблъсък с граждански самолети.
Министерството на отбраната на Русия обръща внимание върху необходимостта от предприемане на мерки подобна ситуация да не се повтори близо до руските граници.

Източник: БГНЕС