Най-малко 200 гръцки полицаи започнаха да разчистват миграционния лагер в Идомени, на границата с Македония, пише в АФП. Към момента 8400 мигранти все още живеят там.

При евакуирането на бежанците не се използва сила, като полицаите на терен започнаха да пристигат още вчера, призовавайки мигрантите да сгънат палатките си и да се качат на автобуси, с които да бъдат закарани към предвидени убежища.

Eвакуират лагера Идомени в Гърция

По данни на Атина към момента има 6000 свободни места в регистрационни центрове за мигранти, като повечето от хората от Идомени ще бъдат преместени в лагери около Солун, което отново не е далеч от северната граница.

До струпването на мигранти на гръцко-македонската граница се стигна след ефективното затваряне на балканския маршрут през март. Действията на страните по него бяха легитимирани от Брюксел със споразумението ЕС-Турция от 18 март, в рамките на което Анкара се съгласи да приеме обратно всички нелегални мигранти на територията на Гърция.

Бунт на мигранти в Идомени - ранени, бой и запалени палатки

Македония спря да допуска преминаването на хора, които не идват от конфликтни зони, още в края на миналата година. През март западната ни съседка тотално спря преминаването на мигранти.

Така се стигна до нарастването на броя на хората в Идомени, които в определени моменти достигнаха над 10 000 души. Големи групи на няколко пъти направиха безуспешни организирани опити да преминат нелегално в Македония, но бяха спирани от граничните служби.

Същевременно условията за живот в палатковия лагер бяха изключително лоши. Въпреки това повечето от мигрантите отказаха да бъдат премествани в други приемни точки в Гърция.

Източник: БГНЕС
Видео: Ruptly