30 трайно безработни от Кърджали се сдобиха със сертификати за болногледачи по програма на КНСБ
30 трайно безработни от Кърджали се сдобиха със сертификати за болногледачи по програма на КНСБ / netinfo

30 трайно безработни от Кърджали днес се сдобиха със сертификат-удостоверение за професията болногледач. Това става възможно след обучение по проект на КНСБ, реализиран съвместно с МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в областния град, по Програмата "Шанс за работа-2016"  - част от Националния план за действие по заетостта през 2016 година.

Четирима от получилите днес сертификати за професията болногледач ще се възползват от субсидирана заетост по програмата в продължение на три месеца като Бюрото по труда ще превежда на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали съответната сума за заплати. За същия период от време самото болнично заведение ще субсидира още 8 болногледачи, осигурявайки  възнаграждението им, уточни по време на церемонията по връчване на сертификатите регионалния координатор на КНСБ Иванка Караколева. По думите й възможности за реализация ще се търсят и за останалите участници в обучението.

Караколева отбеляза, че професията болногледач присъства в единния класификатор на професиите, но освен във Варна, никое висше учебно заведение не издава диплом за нея.

В Кърджали обучения по Програмата "Шанс за работа-2016" се осъществяват за четвърта година, а обучените вече са 120. „Повечето от тях са намерили реализация. Удостоверенията важат и зад граница и вече имало обучени, които с преведения и легализиран документ работят в Гърция и в Турция”, каза Иванка Караколева.

От своя страна изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" доц. д-р Тодор Черкезов подчерта, че болногледач е изключително модерно и важно направление на фона на застаряващото население и чисто физическата нужда от помощ на възрастни и болни хора.