Най-малкият град на Евро 2016
Най-малкият град на Евро 2016 / Guliver/Getty Images

Ланс е един от градовете, които ще приемат Евро 2016. Намира се в Северна Франция, известен е със своите мини, а също така и с дружелюбните си жители. Поглед върху града показва колко добре е съчетана старата част, изпълнена с много мини и новата - тази, която е посветена на културата.

Основаната атракция е музеят „Лувър Ланс", който е копие на този, изграден в Париж. Със сигурност всички погледи ще бъдат вперени в Ланс на 16 юни, когато градът ще приеме голямата битка за Британия от груповата фаза на Европейското първенство между Уелс и Англия.

Ланс е най-малкият от градовете, които ще приемат мачове от Евро 2016. Според последни данни, населението му е около 35 000 човека.

Историята на Ланс започва в Ранното средновековие, но интересното е, че тук няма много забележителности. Това се обяснява с две причини.

Първата е, че градът е тежко пострадал от двете световни войни, особено от Първата, когато фронтовата линия често е минавала през самия град, който напълно е бил разрушен.

Втората причина е, че Ланс е промишлен град. През 1849 година в околностите на населеното място са открити богати залежи на въглища и въгледобивът става основен икономически отрасъл в града.

Именно с парите от въглища са построени всички забележителности: няколко красиви църкви, изисканата гара в стил ар-деко и стадионът. Всичко това е изградено между войните, със средствата на "Миннопромишлена компания Ланс", която е била управлявана от Феликс Боларт, един от най-уважаваните хора в града. А стадионът носи неговото име.

В Gong.bg ще можете да намерите всичко за мачовете, които ще се изиграят на Европейското първенство не само в Ланс.

Музеят "Лувър Ланс" е открит през 2012 година, а колекцията му е съставена от експонати, които не са намерили място в знаменития Лувър. Самата стъклена сграда на музея се смята за шедьовър в архитектурата и последна дума в музейните работи.

В Gong.bg ще бъде отразено всичко, което се случи на Европейското първенство във Франция.

"Лувър Ланс" е с голям принос за съвременния живот на града. Въглищата спират да носят доход на града в средата на миналия век. Регионът се оказва в тежко икономическо положение. Точно по това време обаче кмет на града е Андре Делелис, който управлява от 1966 до 1998 година и променя изцяло облика на Ланс.

Постепенно градът се превръща във високотехнологичен научен център. През 2012 година, когато Андре Деелис умира, към името на стадиона е добавено и това на славния градоначалник. Сега официалното име на спортното съоръжение е "Боларт-Делелис".

Не забравяйте, че където и да се намирате в месеца на Евро 2016, Gong.bg ще ви направи съпричастни в най-малки детайли на цялата емоция около форума!