Затвор за руски банкер за шпионаж в САЩ
Затвор за руски банкер за шпионаж в САЩ / sxc.hu

Руски банкер, обвинен от американски прокурор, че е замесен в шпионска мрежа, действала в Ню Йорк, беше осъден днес на две и половина години затвор, предадоха световните агенции.

Евгений Буряков, който е на 41 години, беше осъден след процес в съд в Манхатън. През март той пледира виновен по повдигнатите му обвинения, че е действал неправомерно в качеството си на служител на руското правителство с цел събиране на поверителни информации от икономическо естество.

Осъдиха американски инженер от ВМС за шпионаж в полза на Египет

Буряков работеше за руската държавна банка Внешекономбанк. Той беше арестуван през януари 2015 г. Тогава американските власти предявиха обвинения срещу него и срещу още двама руснаци - Игор Споришев и Виктор Подобни.

Буряков ще трябва да плати и глоба от 10 000 долара, според решението на съда.

Според обвинението той е действал от 2012 г. до януари 2015 г. Съюзил се е с дипломати, за да получава поверителна информация за потенциални американски санкции срещу руски банки и за американските усилия за развиване на алтернативни енергийни ресурси.

Буряков говори свободно английски език. Днес в съда обаче той отказа да говори в своя защита, а адвокатът му отказа да коментира присъдата.

Буряков е работил в руската банка Внешекономбанк от 2002 г. Той дошъл в САЩ през 2010 г. и продължил работата си за банката, в която печелел по 204 000 долара на година.

Вероятно ще бъде пуснат на свобода през март 2017 г., ако поведението му в затвора е добро.

Източник: БТА