Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че не е време за избори и за кандидатури и през август или септември зависи кога президентът ще насрочи изборите, тогава ГЕРБ ще вземе решение за предстоящия вот за държавен глава. Министър-председателят заяви това пред Нова телевизия.

Борисов каза, че Цветан Цветанов няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент. "Той никога не е пожелавал и никога не е ставало въпрос той да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент", подчерта той.

Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Премиерът разказа, че е разговарял с президента Росен Плевнелиев вечерта преди той да заяви публично, че няма да се кандидатира за втори мандат. „Зададох му въпроса какво мисли и какво иска от мен и от ГЕРБ", каза Борисов. Президентът отговорил, че има лични причини да не се кандидатира за втори мандат. Премиерът подчерта, че двамата с Плевнелиев ще продължат да работят заедно и в бъдеще.

По повод заявеното от Георги Първанов в сряда, с което той нито потвърди, нито отрече евентуално свое участие на президентските избори, Борисов коментира, че става ясно, че не ГЕРБ са виновни АБВ да напуснат изпълнителната власт, а целта на цялата тази операция е била Първанов да се кандидатира за президент.

АБВ няма да пита КС дали Първанов има право да се кандидатира за президент

„АБВ прави същото, което прави ДСБ - искаме да имаме общ кандидат, ама ние ще посочим кой да е той. АБВ с този ход излиза напред и казва „Първанов ще е кандидатът за президента, но ние сме за обща лява кандидатура" и поставя Корнелия Нинова в две много неловки ситуации. Ако тя подкрепи Първанов, тя заминава, за всички е ясно това, тоест тя е принудена да издигне свой кандидат", отбеляза още той.

Източник: Novanews.bg