Украйна, Русия и старата традиция за размяна на пленници при необявена война
Украйна, Русия и старата традиция за размяна на пленници при необявена война / БГНЕС

Украинският военен пилот Надя Савченко се върна победоносно в родината си от Русия, където бе осъдена на 22 години затвор и престоя над 700 дни зад решетките, пише френският в. "Либерасион".

Изданието припомня думите на украинския президент Петро Порошенко, че "Надя стана символ на гордост и непокорство, също като Украйна. Нейното освобождаване е наша обща победа" и отбелязва, че по време на престоя си в затвора тя се е превърнала в "украинска Жана Д'Арк".

Порошенко: Както прибрахме Надя у дома, така ще си върнем Донбас и Крим

Савченко беше избрана символично за депутат в Радата и беше смятана за политически затворник както от Киев, така и от западните правителства, припомня вестникът.

Почестите, с които беше посрещната Савченко, бяха в рязък контраст с дискретното посрещане на освободените от Украйна руснаци Александър Александров и Евгений Ерофеев, отбелязва френското издание. Руски телевизии показаха 40 секунди запис без звук от връщането им и срещата със съпругите им.

Френският вестник цитира руския журналист Олег Качин, който отбелязва, че за Русия те не са герои, а в най-добрия случай жертви на репресивната украинска система. Двамата не могат да получат и награди, защото това би били равнозначно на признаване на руско участие във войната в Украйна, добавя той.

Размениха украинския пилот Надежда Савченко за двама руски войници

За да оправдае освобождаването им, Кремъл прибягна до рядко цинична постановка - президентът Владимир Путин се срещна с роднини на убитите, на които благодари, че са отправили към него петиция да прояви милост към украинката, отбелязва в. "Либерасион".

Размяната на затворници с Украйна не беше изгодна за Путин, пише и американският в. "Чикаго трибюн". Размените при необявени войни са стара традиция, подчертава изданието, което припомня, че Савченко винаги е искала да бъде войник и се е присъединила към доброволчески батальон, докато все още е била на активна служба в украинската армия. Като затворничка тя се държеше предизвикателно, но Русия изглежда е имала планове някой ден да я размени за свои служители, които може да попаднат в плен, отбелязва изданието, припомняйки, че Москва не би искала да признае, че е замесена в конфликта в Източна Украйна, а Киев се стремеше да го докаже.

Освободената Савченко: Готова съм отново да се жертвам за Украйна

Докато Савченко се къпе в славата и прави дебюта си като политик националист, двамата служители на ГРУ ще потънат в неизвестност, пише в. "Чикаго трибюн". Разузнаването изпълни традиционния си дълг към тях, но залавянето им, също според руската традиция, не позволява да бъдат обявени за герои.

Нито Русия, нито Украйна са изцяло невинни в конфликта, подчертава американското издание и посочва, че ултранационалистическият батальон "Айдар", към който е принадлежала Савченко, би бил обявен извън закона във всяка европейска страна.

И въпреки това историята на Савченко и двамата служители на ГРУ показва защо е по-лесно да се симпатизира на Украйна, а и тя имаше по-добро обяснение как е попаднала в плен: защитавала е страната си, пише в. "Чикаго трибюн". В този смисъл размяната не е равностойна - Украйна е спечелила моралната победа, смята вестникът.

Източник: БТА