Преди 53 г. 53 африкански държави се обединяват в новосъздадения Африкански съюз, който цели всеобщия мир, просперитета и сътрудничеството на тези страни. От тогава до сега на 25 май светът отбелязва Деня на Африка. Тази дата се чества с множество празненства в различни точки на земята.

Мама Африка, както мнозина наричат черния континент, приютява повече от 50 000 българи. Повечето от тях живеят в Южна Африка. Историите им звучат сходно - след настъпването на промените в началото на 90-те решават да потърсят по-щастлив живот на около 15 хил. километра от домовете си. Някои успяват, други се врьщат, защото Африка за тях е прекалено...Африка.

Там е най... на Земята (СНИМКИ)

Следващото видео надниква в живота на шест българи, които живеят в Кейп Таун (ЮАР) вече повече от две десетилетия. Димо и Даниела Куманови от Пловдив заминават за ЮАР, когато са едва на 20 г. с шест-месечното си бебе. Макар всичко да им се струва коренно различно, както Даниела казва „дори почвата и въздуха бяха други", днес семейството управлява първия южноафрикански музей за парфюми.

Да обиколиш света, за да заснемеш слънцето (СНИМКИ)

Когато Василка Тодорова от Кърджали тръгва за Африка, тя дори не знае английски език. Повечето й познати я предупреждават, че отива в истинска джунгла, но представата й е разбита, когато стъпва в Кейп Таун. Толкова й харесва, че започва да се занимава с туризъм. За Радка Димитрова, която е израснала с морето, бургаските вечери й липсват, макар че два океана се пресичат до южноафриканските брегове, където живее.

Страдате ли от дромомания

Тя обаче е взела решението да бъде далеч от България в името на децата си, също като семейство Николай и Даниела Либертинови от София, които също се озовават в Южна Африка, за да дадат по-добро образование на дъщеря си Хермина (адвокат), докато текат промените в държавата. 20 г. по-късно те все още наричат екзотичната държва свой втори дом.

Повече за това какво е Африка през погледа на българина в следващото видео.

И още за любителите на пътешествия:

Любимият град на младите хора (СНИМКИ)

Топ 10 на най-интересните места в Европа през 2015 година

Най-посещаваните градове в света (СНИМКИ)

20 мистични моста, които ще ви отведат в света на приказките (СНИМКИ)

Каминито дел Рей - най-опасната пешеходна пътека в света (ВИДЕО)

Приказен разкош: Най-посещаваните замъци в Европа (СНИМКИ)

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)