Дебат за бурките - дефиниция за лице, поиска ДПС
Дебат за бурките - дефиниция за лице, поиска ДПС / БГНЕС, архив

Без нито един глас против депутатите от парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човек приеха на първо четене "Закона за бурките", който забранява носенето на облекло, скриващо лицето, на обществени места. Законовите промени, предложени от Патриотичния фронт, получиха подкрепата на ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок. От ДПС се въздържаха и поискаха между първо и второ четене да бъдат прецизирани част от текстовете, с които се дефинират понятията глава, лице и част от лицето. Законът бе подкрепен и от МВР, Министерство на правосъдието, както и от ДАНС.

Съветничка влезе с бурка на сесията на Пловдивския общински съвет (ВИДЕО)

Според законовите промени се предвижда забрана на носене на облекло, скриващо напълно или частично лицето. Ограниченията се отнасят до всички, живеещи или пребиваващи на българска територия. Забраната важи за обществени места и институции, но не касае молитвените храмове. Искрен Веселинов от ВМРО, който представи предложението, информира, че то е факт в редица европейски държави:

"Този законопроект идва като отговор най-вече на една изключително негативна световна тенденция за налагане на радикалния ислям не като религия, а като една идеология. В шест от държавите в Европа има наложени такива ограничения. Това са демократични държави, като Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Италия, Холандия".

Въпреки че подкрепи законопроекта, червеният депутат Манол Генов изрази съмнение в ефекта, който той ще постигне.

"Много лесно слагаме знака облекло - радикален ислям - терористи. Моите уважения към колегите вносители на закона, но нека повече разум да вложим, да поразсъждаваме и да преценим ефектът, който ще е", каза Генов.

Ще глобяват ли кукери и ултраси, ако крият лицата си?

Тунчер Кърджалиев от ДПС обяви, че няма да гласува против приемането на „Закона за бурките":

"Може да е изненадващо за мнозина, но идеята и особено някои от мотивите на закона, на мен лично не ми дават основания много остро да възразявам срещу предложения закон. Най-проблематичният технически въпрос е по отношение на дефиницията и неясният текст за това какво е глава, какво е лице, какво са част от лицето. Този текст не бива по този начин да остава, защото той е неточен, некоректен и нелеп. Това е първата причина, поради която ще гласувам "въздържал се". Втората причина е свързана с опасението ми за отприщване на тенденция за дискриминация на религиозна основа", допълни Кърджалиев.

Въпреки опасенията на някои от политическите сили, текстовете бяха приети с 11 гласа за и 0 - против. Трима от депутатите се въздържаха.