Спират обществената поръчка за електронна винетка заради обжалване
Спират обществената поръчка за електронна винетка заради обжалване / снимка: БГНЕС, архив

Въвеждането на електронна винетка от 2017 година вероятно ще се отложи. Причината - процедурата, която през април Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, за проектиране и въвеждане на електронна система за събиране на пътни такси, е спряна заради обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията.

Това става ясно от писмен отговор на регионалния министър Лиляна Павлова до депутат. Обществената поръчка е на стойност 200 млн. лв., а самият проект трябва да бъде реализиран за 19 месеца.

Пуснаха обществена поръчка за електронната система за пътищата

Електронната система предвижда въвеждането на тол-система за камионите над 3,5 тона, които ще плащат на база изминато разстояние, и електронна винетка за леките автомобили на база време. Тол-такси ще се събират за 16 317 км, от които 737 км. са магистрали. Превозните средства до 3,5 тона ще заплащат електронна винетка за фиксиран времеви период от датата на закупуване.

Две седмици след обявяването на обществената поръчка от председателя на АПИ Лазар Лазаров, процедурата е атакувана с жалба до КЗК от "Мархинженеринг" ЕООД.

Регионалният министър Лиляна Павлова уведомява, че заради жалбата от 5 май процедурата за избор на изпълнител на изграждането на електронната система е стопирана.

Онлайн карта ще показва пътищата с винетка

По думите на министъра най-късно до 20 юли 2016 г. КЗК трябва да вземе окончателно решение по жалбата. След това има двуседмичен срок, в който решението на КЗК може да се обжалва и пред Върховния административен съд, който до един месец следва да се произнесе.

Министърът припомня още, че тръжната процедура включва и изграждането на 420 стационарни контролни пунктове, с по няколко регистриращи устройства. По републиканската пътна мрежа вече има изградени 320 контролни рамки с броячи-класификатори.

За целите на системата е предвидено изграждането на още 100 нови контролни рамки, както и дооборудването на останалите 320 рамки. Тяхната роля ще е осъществяването на контрол по спазване на задължението за заплащане на пътни такси.

Източник: БГНЕС