Новият лондонски кмет иска Великобритания да остане в ЕС
Новият лондонски кмет иска Великобритания да остане в ЕС / БГНЕС, архив

Новият кмет на Лондон Садик Хан защити положителното си отношение към оставане на Великобритания в състава на ЕС, предаде АФП.

"Искам да споделя положителната си визия за оставане в ЕС. Винаги сме били отворена нация, която се обръща към другите", каза лейбъристът Хан на среща с млади работодатели в източната част на британската столица, на която даде начало на кампанията си в подкрепа на членството на страната в ЕС.

Ако Англия напусне ЕС, Лондон ще се възстановява дълго

"Искам да кажа на колебаещите се как да гласуват, че членството в ЕС позволява напредък по правата на работещите и в борбата срещу глобалното затопляне и замърсяването на въздуха. Че ЕС ни помага да запазим сигурността си. Че той помага на младите ни хора да поддържат културни обмени и да следват в чужбина", каза Хан по повод референдума на 23 юни за членството на Великобритания в ЕС.

"От една страна ни казват, че излизането от ЕС ще е край на света какъвто го знаем. От другата ни казват, че ако останем в ЕС светът ще свърши. Честно казано, и двете страни грешат. Бихме оцелели извън ЕС, но ще сме отслабени", каза Хан, който стана кмет на британската столица в началото на месеца.

Английската банка готви план "Б", ако Великобритания напусне ЕС

"Икономическият аргумент е ясен и аз го споделям", каза лейбъристът Хан, имайки предвид тревожните прогнози на премиера консерватор Дейвид Камерън в случай на Брекзит, които се подкрепят и от повечето големи национални и международни институции.

"Искам обаче да изложа и други аргументи и се обръщам както към сърцето, така и към главата. Изборът, пред който сме изправени не е само въпрос на пари. Каква страна, какви хора искаме да сме? Става дума за нашите ценности, за нашата отвореност към света, при която няма как да не се свържем с европейските ни съседи", заяви кметът на Лондон.

Според букмейкърите Великобритания няма да напусне ЕС

Средните показатели на последните шест допитвания по въпроса на сайта "Какво мисли Великобритания" показват, че поддръжниците на оставането в ЕС увеличават преднината си и позицията им се подкрепя от 53% от анкетираните срещу 47%, които поддържат Брекзита.

Източник: БТА