Американски войски участват заедно с кюрдите в боевете срещу ИД
Американски войски участват заедно с кюрдите в боевете срещу ИД / ThinkStock/Getty Images

Разположени в Сирия американски войски са на фронта заедно с кюрдите в настъплението срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в провинция Ракка, предаде АФП.

Фотограф на агенцията е видял двадесетина американски войници в освободеното от ИД село Фатса, на 55 км северно от град Ракка, и ги е чул да разговарят помежду си на английски.

Командири от Сирийските демократични сили (СДС), съставени предимно от кюрди, потвърдиха присъствието на американски военни. "Американски сили участват в операцията редом със СДС", заяви командирът Хаукар Кобане.

Пожелал анонимност боец от СДС увери, че това са членове на специалните части на САЩ, които осигуряват на съюзниците на Вашингтон обучение и тренировки. "Затова не може да ги снимате", каза източникът.

Кореспондентът на АФП е видял няколко американски военнослужещи да се качват на покрива на къща в селото с противотанкови ракети. Американските военни използват тези ракети, за да стрелят по колите бомби, с които ИД напада СДС", уточни Кобане.

В конфликта в Сирия вече са убити над 280 000 души, сочат данни на Сирийския център за наблюдение правата на човека.

Броят на загиналите в продължаващата над пет години война е достигнал 282 283 души, включително 81 436 цивилни. Сред тях са 14 040 деца и 9106 жени. Убити са и 48 568 бунтовници и 47 095 джихадисти, включително чужденци. Силите на режима са загубили 101 662 души, сред които 56 609 войници. Измежду убитите не са идентифицирани 3522 души.

Източник: БТА