В Румъния осъдиха Евелин Банев-Брендо на 14 години затвор
В Румъния осъдиха Евелин Банев-Брендо на 14 години затвор / БГНЕС, архив

14 години затвор получи Евелин Банев-Брендо от букурещкия съд за трафик на над 51 кг кокаин в Румъния през април 2012 г. Присъдата е била произнесена в сряда и не е окончателна.

Делото срещу Брендо в Румъния започна през юни 2014 г. Той беше изпратен на съд от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма. Тя установила, че през април 2012 г. Банев с помощта на неизвестни лица е внесъл в Румъния с цел продажба над 51 кг кокаин. Наркотикът бил доставен с помощта на българина Радослав Георгиев Атанасов-Радето, който също е обвиняем, но е предаден на властите в Италия преди процеса.

Пускат Брендо на свобода, отмениха 20-годишната му присъда

Заради делото в Румъния през февруари Брендо беше обявен за международно издирване от Интерпол. Тогава той се яви лично в съда в Милано, за да чуе присъдата си в Италия по обвинение, че е организатор на наркоканал. Там той бе осъден на 20 г. затвор на втора инстанция, но обжалва пред Върховния съд.

Румънците поискаха екстрадицията на Брендо още през 2013 г., допълва "24 часа", позовавайки се на местен сайт. Тогава Софийският градски съд поиска допълнителна информация по случая, но след като не бе получена, прекрати делото.

Приятели на Брендо: Той не се крие, усамотил се е, за да пише книга

В България Бредно е подсъдим за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик. Той получи присъда 7,5 години затвор на първа инстанция, но през 2014 г. тя бе отменена на втора. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане и така то продължава в Софийския апелативен съд.

През януари м.г. се оказа, че никой не знае къде е Брендо. След оправдаването му не е имал забрана да напуска страната и е бил с най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

Той обаче се появи на процеса срещу него в апелативния съд през септември.