Хайтов поиска от военния министър техника за поделението във Враца
Хайтов поиска от военния министър техника за поделението във Враца / Явор Хайтов

Врачанският депутат Явор Хайтов поиска от министъра на отбраната Николай Ненчев разширяване на военното формирование във Враца и доставката на нова техника за военнослужещите в него. Това се случи на предварително уговорена среща между министъра и представители на МО, както и депутатите от „Народен съюз" Явор Хайтов и Георги Ковачев, и организационния секретар на партията Хранимир Генчев.

На нея присъства висшето ръководство на армията: началникът на отбраната ген. Константин Попов, командващите сухопътните войски ген-майор Андрей Боцев, на военно-въздушните сили ген.-майор Румен Радев и командващият военно-морските сили ген.Митко Петев. Ръководният състав на българската армия поиска подкрепа от „Народен съюз" за модернизация на войската. Нужно е превъоръжаване на стойност около 100 000 000 лева, но и парламентарна подкрепа от по-широк кръг от партиите в парламента. Ген. Боцев предупреди, че „ако не преминем към превъоръжаване, скоро ще имаме не боеспособна армия, а само пехота".

„Откриването на поделението във Враца е едно от изпълнените ми предизборни обещания. Последният жест към формирование 54 990 е разкриването на 25 нови работни места, но без модерна техника армията не е онова, което трябва да бъде. Вярвам, че част от новата техника, която предстои да бъде закупена, ще бъде предислоцирана във врачанското поделение", мотивира се Хайтов.