За понеделник остана присъдата по делото срещу кмета на Лозница
За понеделник остана присъдата по делото срещу кмета на Лозница / netinfo

В понеделник ще бъде прочетена присъдата по делото срещу кмета на Лозница Айхан Хашимов и още осем подсъдими – обяви председателят на съдебния състав в Окръжен съд-Разград Доротея Иванова.

Днес бяха изслушани пледоариите на последните двама от общо осемте адвокати по процеса, както и последните думи на подсъдимите преди произнасянето на съда. Защитниците пледираха невиновност на подзащитните си, подсъдимите също обявиха, че очакват оправдателни присъди.

Процесът е за неправомерно разходване през 2009 г. на бюджетни средства и за умишлена безстопанственост, според държавното обвинение щетите за държавния бюджет от ремонтите на пострадали от мними бедствия сгради са в размер на 627 272 лв. Останалите подсъдими освен градоначалника са: двамата му заместници Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, както и други двама служители в кметството Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн и четирима предприемачи: Диян Стойков от Варна, Димо Йорданов, Хашим Хашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище.

Вчера прокуратурата поиска за кмета с четири мандата Айхан Хашимов наказание от 6 години ефективно, за заместниците му и останалите общински служители искането на държавното обвинение е по 3 години условно с лишаване от право да упражняват подобни служби, за един от предприемачите наказанието също се иска да е условно, а за останалите – ефективно по 10 години.