Деца от Бесарабия за пръв път участват в конкурса „Тъпан бие, хоро се вие”
Деца от Бесарабия за пръв път участват в конкурса „Тъпан бие, хоро се вие” / Община Монтана

Виктор Иванов на 10 г. от Плевен и седемгодишната Хана Сепехрикия от Техеран – Иран, са победителите в първа възрастова група на Международния конкурс за детска рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”, организиран от Община Монтана.

Проявата съпътства петнадесетите международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев”.

Изложбата с наградените рисунки бе открита днес в 11 часа от кметът на Монтана Златко Живков.

Първа награда при по-големите печелят 13-годишната Полина Голуб от Крим – Русия, и Кристина Иванова от Монтана. Кристина е осмокласник в ПМГ „Св. Кл. Охридски”. За първи път, откакто се провежда творческото състезание дете от града домакин е удостоено с приза. На второ място в конкурса, който е съпътстващо събитие на”, са класирани Никол Белясина от Седмо СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” - Монтана и Давид Рач от Унгария, Севгюл Маринова от гр. Летница и Асият Рамазанова от Дагестан. Трета награда спечелиха Силвия Колова от София и Лайла Амр Реза от Египет, Димана Стойчева от Търговище и Юлия Мика от Полша. Техните творби бяха отличени сред близо 2800 рисунки, участвали в съпътстващото събитие на Международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев”, съобщи Нели Василева – гл.експерт култура в Община Монтана

Колективните награди за най-успешно комплексно представяне бяха присъдени на 10 институции от столицата на Иран - Техеран, Хонконг - Китай, Красноярск – Русия, Ташкент - Узбекистан, Измаил и Одеса - Украйна, Александрия - Египет, с. Замоч – Полша, с. Братя Кунчеви и Ловеч - България.

Деца от Бесарабия за пръв път участват в конкурса Тъпан бие, хоро се вие
netinfo

Победителите определи жури, председателствано от проф. д-р Бисера Вълева - преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и НХА „Николай Павлович” – София. То оцени детски творби, пресъздаващи музиката и танците на 32 различни народности от 4 континента. За първи път в конкурса участваха деца от Австралия, Азербайджан, Дагестан, Египет, Пакистан, Северна Осетия – Алания, Тайланд, Татарстан, Узбекистан, Шри Ланка, както и бесарабски българчета. Те са от Детската школа по изкуствата “С. Малаховски” в град Измаил – Украйна.

 

Най-богатите колекции от детски рисунки пристигнаха от Беларус, Иран, Казахстан, Русия, Украйна. Деца от 57 населени места в България се включиха в конкурса. Те са направили сполучливи портрети, фигурални и нефигурални композиции. Използвали са различни живописни техники (акварел и темпера) и графични похвати (молив, туш, пастел, флумастер, линогравюра). Не са пренебрегнати и смесените техники като колаж и гваш /акварел и темпер/, както и приложните, сред които си заслужава да се спомене батик.